Kino Lumiére hrá!

"Kinokultúra je v agónii. Jedným zo spôsobov, ako vdýchnuť aspoň trochu kyslíka slovenským kinám a distribútorom filmov, je vyraziť si do kina on-line." Týmto sloganom sa odo dneška začína on-line projekt Kino Lumiére doma. Nesnaží sa konkurovať streamovacím službám ani televíziám, skôr chce podporiť v súčasnosti prerušený reťazec film - distribútor - kino. A napriek všetkému ostať s vernými divákmi v kontakte.

18.04.2020 14:00
debata

Program odštartuje v sobotu 18. apríla večer francúzska romantická komédia režiséra Nicolasa Bedosa Zažiť to znova. Jej hrdina stojí pred neľahkou voľbou. Môže si totiž vybrať, aké obdobie by chcel zažiť. Čo si zvolí? Nasledovať bude islandská dráma Biely, biely deň Hlynura Pálmasona o bývalom policajtovi, ktorý sa snaží vyrovnať s tragickou smrťou svojej ženy. Keď však zistí, že viedla aj iný – tajný – život, mení sa jeho smútok na posadnutosť, ktorou ohrozuje sám seba i životy svojich blízkych. Ponuka bude pokračovať komédiou Parazit, ktorá si z Cannes odniesla Zlatú palmu a z Los Angeles štyri sošky Oscarov. Chýbať nebude ani kultový slovenský film Na krásnom modrom Dunaji – crazy komédiu z deväťdesiatych rokov o troch bohémskych kamarátoch vlani Slovenský filmový ústav digitálne reštauroval.

Aj keď on-line priestor nie je domovským miestom kín, ochotu spolupracovať s projektom prejavili viacerí slovenskí distribútori. „Nejde ani o štandardizovaný spôsob sprístupňovania filmov. Práva na každú takúto projekciu preto treba špeciálne preverovať,“ uviedla manažérka Kina Lumiére Zita Hosszúová. Projekt ponúkne filmy, ktoré sa dostali na strieborné plátno krátko predtým, ako mimoriadna situácia spojená so šírením nového koronavírusu všetky kiná zatvorila. Programovú ponuku doplnia aj tituly, ktoré mali ešte nedávno sľubný divácky ohlas. Kino Lumiére doma bude zatiaľ okrem soboty premietať aj v utorok a vo štvrtok od 20.20 h. Súčasťou projekcií bude aj chat s divákmi, ale nie je podmienkou, že by sa doň museli zapojiť.

Lektorské úvody a projekcie krátkych filmov zo zbierok Slovenského filmového ústavu budú pridanou hodnotou. „Pôjde o live stream, ktorý nie je možné zastaviť, pretočiť ani dopozerať zajtra. Vyžaduje si sústredenie ako vo filme. Zdanlivá banalita ide proti zvyklostiam domáceho pozerania filmov a seriálov, ktoré neraz bežia celé dni ako kulisa,“ uviedla manažérka.

Vstupenka do netradičného kina bude niečo stáť. „Cena je síce symbolická – dve až tri eurá, aj keď v porovnaní s výškou mesačného predplatného na streamovacie služby sa môže zdať privysoká. "Náš projekt je o udržiavaní ducha kinokultúry pri života a hľadaní nových spojení medzi milovníkmi filmu,“ pokračovala Zita Hosszúová. Výnimkou je dnešná komédia Zažiť to znova, ktorá sa bude – v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov streamovať zdarma. A uvedie ju dramaturg kina Miro Ulman, ktorého publikum pozná najmä vďaka populárnemu cyklu Music & Film.

„Stále sme presvedčení, že najlepším miestom na ponorenie sa do filmu je kinosála, ale mimoriadne situácie si vyžadujú riešenia. A tak kino prichádza za svojimi divákmi domov,“ dodala manažérka Kina Lumiére.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #online kultúra