Ceny Oscar aj BAFTA preložili na apríl 2021

Odovzdávanie cien Oscar, pôvodne plánované na február 2021, sa kvôli dopadu pandémie koronavírusu na filmový priemysel odsunie o dva mesiace. Oznámila to americká filmová akadémia, ktorá ceny udeľuje. Slávnostné udeľovanie filmových cien, plánované rovnako na február 2021 odložila o dva mesiace aj Britská akadémia filmového a televízneho umenia (BAFTA).

16.06.2020 10:14
Oscar, soška Oscara Foto:
Noc Oscarov bude až v apríli.
debata

Snímky, ktoré sa chceli zúčastniť boja o Oscarov, sa podľa pravidiel museli v kinách objaviť do 31. decembra tohto roka. Akadémia termín posunula na 28. februára, keď sa mal konať i 93. ročník slávnostnej ceremónie. Ten sa napokon v americkom Los Angeles odohrá 25. apríla 2021.

„Filmy nás už viac než storočie upokojujú, inšpirujú a bavia počas tých najtemnejších chvíľ. Rozhodne to tak bolo tento rok. Dúfame, že predĺžením doby, keď sa filmy môžu kvalifikovať, a odsunom dátumu udeľovania cien poskytneme filmárom flexibilitu potrebnú na dokončenie a uvedenie snímok do kín,“ citoval server Variety spoločné vyhlásenie prezidenta Akadémie filmového umenia a vied (AMPAS) Davida Rubina a riaditeľky Dawn Hudsonovej.

Akadémia kvôli mimoriadnej situácii spôsobenej koronavírusom už predtým oznámila, že o Oscaov sa v nasledujúcom ročníku budoú uchádzať i snímky, ktoré boli zverejnené výhradne na streamovacích službách. Predtým o prestížne ceny mohli súťažiť iba tie filmy, ktoeré boli najmenej sedem dní premietané v kine.

Udeľovanie filmových cien britskej akadémie BAFTA, ktoré sa každoročne koná vo februári, je z rovnakého dôvodu ako Oscar presunuté tiež na aprílový termín. Odohrajú sa 11. apríla, teda dva týždne pred udeľovanímm cien americkaj Akadémie.

„Zmena pôvodne oznámeného dátumu 14. februára berie do úvahy dopad globálnej pandémie,“ uviedli usporiadatelia. Ďalšie detaily ohľdom ceremónie zverejní BAFTA v utorok, píše Variety. Odložené bolo tento rok i slávnostné odovzdávanie televíznych cien BAFTA. Ocenenia sa pôvodne mali udeľovať už 17. mája, kvôli pandémii však nakoniec usporiadatelia termín presunuli na 31. júl.
debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar 2021