Dokument Christo: Chôdza po vode je poctou umelcovi

Svet sa lúči s Christom - legendou konceptuálneho umenia, ktorý zomrel 31. mája 2020. Preslávil sa najmä balením monumentov - prírodných objektov a budov - do látok a plastov. Ani nie po mesiaci ho však víta na filmovom plátne.

16.06.2020 14:20
debata

Filmová spoločnosť Filmtopia prichádza s dokumentom CHRISTO: Chôdza po vode. Sľubuje jedinečný, absolútne otvorený pohľad do tvorivej dielne muža, ktorého pôsobivé konceptuálne inštalácie menili tvár ikonických miest po celom svete. Slovenská premiéra filmu režiséra Andreja Paunova sa uskutoční 25. júna. Odvtedy si diváci budú môcť pozrieť pôsobivý dokument v kine na plátne aj doma on-line na stránke filmovej distribučne spoločnosti Filmtopia.

„Christo žil svoj život naplno, nielenže si vysníval to, čo sa zdalo nemožné, ale to aj realizoval,“ tak znelo vyhlásenie na jeho oficiálnom profile na Facebooku v posledný májový deň, v deň jeho skonu. Dokument Andreja Paunova je pohľadom za kulisy legendy, biografickým portrétom i zábavnou poklonou mužovi, ktorého tvrdohlavosť nerešpektuje žiadne hranice. Christo je legendou konceptuálneho umenia, muž, pre ktorého nebol žiaden nápad nerealizovateľný a žiadne dimenzie príliš megalomanské. Slávne svetové monumenty zahalil a umožnil nám uvidieť ich v inom kontexte. Všetky inštalácie realizoval s Jean-Claude, so svojou umeleckou partnerkou a manželkou. Jej smrť v roku 2009 bola pre Christa taká bolestivá, že sa rozhodol prerušiť svoju umeleckú činnosť. Ako však napísal v roku 1956: "Krása, veda a umenie vždy zvíťazia.“ Jeho neľahkým návratom späť bol nákladný projekt Plávajúce móla v roku 2016.

Dielo konceptuálneho umelca zobrazené v... Foto: Filmtopia
christo Dielo konceptuálneho umelca zobrazené v dokumente Christo: Chôdza po vode
Christo sa narodil 13. júna 1935 v Bulharsku ako Christo Vladimirov Javacheff, žil v Rakúsku, vo Švajčiarsku a neskôr sa presťahoval do Francúzska. Navštívil aj Prahu, na konci roku 1956 mal možnosť vidieť po prvý raz v tamojšej Národnej galérii obrazy moderných európskych maliarov. Pracoval so svojou manželkou Jeanne-Claude Denat de Guillebon, ktorú stretol v roku 1958 v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Christo