Usaďte sa v Kine pod hviezdami

Toto leto je všeličo inak a mnohí ľudia dovolenkujú doma. Ani doma však nemusí byť nuda, a bude sa dokonca oslavovať. Od soboty 22. augusta do nedele 30. augusta si Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta užijú oslavu slovenského filmu v podobe deviatich letných hitov. Tak sa pohodlne usaďte "v obývačke" na námestí, v novom Kine pod hviezdami.

20.08.2020 07:00
Kino pod hviezdami vizual Foto:
Kino pod hviezdami premieta od 22. do 30. augusta pred novou budovou SND.
debata

Deväť filmov za deväť večerov

Kino pod hviezdami premieta po celý týždeň pred novou budovou Slovenského národného divadla na Námestí Milana Rastislava Štefánika. Na programe je deväť slovenských titulov – Všetko, čo mám rád, Sladké hry minulého leta, Na krásnom modrom Dunaji, Lóve, Fontána pre Zuzanu, Kandidát, Rabaka, Tigre v meste a Sedím na konári a je mi dobre. Na premietaní niektorých z nich sa zúčastnia aj samotní tvorcovia a herci. Moderátorkou a sprievodkyňou filmových večerov bude Vera Wisterová.

Režisér Martin Šulík pri preberaní národnej... Foto: Daniel Dluhý
21-kino pod hviezdami - sulik -Slnko v sieti 2019 - tlac 0032 Režisér Martin Šulík pri preberaní národnej filmovej ceny Slnko v sieti.

Prvou snímkou, ktorú si budú môcť diváci v sobotu večer pozrieť, je Všetko, čo mám rád, ktorú uvedie režisér Martin Šulík osobne a zároveň porozpráva o svojom novom filme Muž so zajačími ušami, ktorý bude mať premiéru už na jeseň.

Nedeľný večer bude patriť dielu režiséra Juraja Herza Sladké hry minulého leta s Janou Plichtovou, Františkom Veleckým, Milanom Lasicom a Júliusom Satinským. Film vznikol na motívy poviedky Guya de Maupassant a zvíťazil na festivale televíznych filmov v Monte Carle. Uznávaný humorista, herec a spisovateľ Milan Lasica sa na filmovom večere zúčastní ako hosť a zároveň projekt slávnostne otvorí za hudobného sprievodu virtuózneho sláčikového kvarteta Pavel Bogacz Quartet.

Zadarmo a bez rezervácie

Filmové večery v novom Kine pod hviezdami pripravila Slovenská filmová a televízna akadémia. „Chceli sme divákom spríjemniť leto a dopriať kultúrny zážitok v podobe prehliadky populárnych slovenských letných filmových hitov, ktoré si môžu pozrieť vonku pod hviezdami s pohárom vína v ruke,“ vysvetľuje Wanda Adamík Hrycová, prezidentka akadémie. „Filmová prehliadka je určená každému, kto má chuť stráviť príjemný večer vonku pri dobrom filme. Myslím si, že všetky vekové kategórie si medzi filmami nájdu snímku, ktorá je pre ne srdcovou záležitosťou.“ dopĺňa Agáta Jeleneková, výkonná riaditeľka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

Vstup na filmové večery je voľný, no vzhľadom na aktuálne obmedzenia je nevyhnutné, aby usporiadatelia presne vedeli, koľko divákov sa na podujatí nachádza. „V tomto momente neuvažujeme, že bude nutné si miesta rezervovať. Pri vstupe budú hostesky, ktoré budú ľudí usádzať do zaplnenia kapacity kina,“ vraví Agáta Jeleneková.

Režisér  Juraj Jakubisko Foto: Daniel Dluhý
Kino pod hviezdami - jakubisko slnko v sieti 0042 Režisér Juraj Jakubisko
Keby mala zostaviť svoj Top ten slovenských filmových klenotov, ako by vyzeral? „Človek má v rôznych obdobiach citové väzby k rôznym filmom, ktoré v ňom rezonujú s ohľadom na náladu, spomienky, ktoré sa viažu k tomu, čo v súvislosti s nimi v nejakom čase prežíval. Nesvedčí to nič o ich kvalite alebo sile, je to jednoducho o emočnom pute, ktoré ho s nimi spája. Ja takto nostalgicky inklinujem k filmu Na krásnom modrom Dunaji, ale aj k mnohým ďalším. Verím, že ten rebríček má každý z nás úplne iný,“ vraví výkonná riaditeľka Filmovej a televíznej akadémie. Organizátori sa pri výbere titulov zamerali výlučne na slovenské filmy a prihliadali na prostredie. „Idea Kina pod hviezdami vznikla ako reakcia na súčasnú situáciu. Našou snahou je ponúknuť divákom akúsi „obývačku“ na námestí pod hviezdami, kde si ľudia môžu vychutnať v kruhu priateľov príjemný film,“ uzatvára Agáta Jeleneková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival