Fellini Východu v Meste kultúry

Nové Zámky, tohtoročné slovenské Mesto kultúry, v kine Mier predstaví tvorbu režiséra Juraja Jakubiska. Filmový seminár Fellini Východu, na ktorom sa zúčastní režisér osobne, bude 26. a 27. augusta. Počas seminára si budú môcť diváci pozrieť trojicu filmov Kristove roky, Vtáčkovia, siroty a blázni a Sedím na konári a je mi dobre. Okrem toho návštevníci uvidia dokumenty Martina Šulíka: Nenakrútené filmy Juraja J. či snímky z cyklu Zlatá šedesátá.

23.08.2020 16:00
Juraj Jakubisko, reisr, Interview, praha, 08.2016 Foto:
Režisér Juraj Jakubisko
debata (1)

Na otázku, ako sa podarilo organizátorom zabezpečiť účasť slávneho slovenského režiséra, odpovedá programový riaditeľ Mesta kultúry SR 2020 Pavel Strážay: „Naozaj to v týchto, pre kultúru ťažších časoch nebolo ľahké, ale hlavne vďaka veľkej ústretovosti pani Deany Horváthovej-Jakubiskovej a jej produkčného tímu, sa to nakoniec podarilo.“

Počas seminára si budú môcť diváci pozrieť trojicu filmov Kristove roky, Vtáčkovia, siroty a blázni a Sedím na konár a je mi dobre. Pred každou projekciou zaznie lektorský úvod profesora Petra Michaloviča, ktorý tvorbu režiséra Juraja Jakubiska predstaví aj v samostatnej prednáške.

K ďalšiemu programu tejto filmovej miniprehliadky programový riaditeľ Mesta kultúry SR 2020 Pavel Strážay hovorí: „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dohodnúť aj slovenskú premiéru študentského dokumentárneho filmu Tri grácie Juraja Jakubiska. Film natočil absolvent Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku Patrik Ulrich.“

Okrem tohto filmu, budú môcť návštevníci seminára vidieť aj dokumenty Martina Šulíka: Nenakrútené filmy Juraja J. či snímok z cyklu Zlatá šedesátá venovaný práve Fellinimu z Východu, čo je častým prirovnaním Juraja Jakubiska k svetovej režisérskej legende.

Juraj Jakubisko sa zúčastní 27. augusta o 18:45 v kine Mier besedy, prístupnej nielen účastníkom seminára, autogramiády, predstavenia ukážok z pripravovanej premiéry filmu Perinbaba a dva svety a osobne uvedie posledný film prehliadky: Sedím na konári a je mi dobre.

Cyklus Kino Nostalgia organizuje s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia a Asociácie slovenských filmových klubov mesto Nové Zámky, v rámci projektu Vzdušné Zámky Mesto kultúry SR 20220.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mesto kultúry