Ako si na Jiřího Menzla spomínajú jeho kolegovia a priatelia?

Magda Vášáryová s ním nestratila kontakt ani 40 rokov od natočenia Postřižin, u Milky Vášáryovej býval doma hosťom, s Jurajom Jakubiskom v škole jedli z jedného taniera.

07.09.2020 16:12
Jiri Menzel Foto:
Režisér Jiří Menzel.
debata

„Je to už skoro 40 rokov, čo sme natočili slávny film Postřižiny, ale odvtedy sme nestratili spolu kontakt. Ponúkal mi ešte druhé a tretie pokračovanie Postřižin, ale ja som odolávala, lebo z herectva som odišla, " spomína Magda Vášáryová, niekdajšia herečka a neskôr politička. "Bol plný humoru, vždy sa rád smial a keď sme spolu pracovali, robil si zo mňa žarty, vždy som musela byť v strehu, čo si na mňa zasa vymyslí,“ vraví. Mali spoločných priateľov a stretávali sa, napríklad aj na otvorení zrkonštruovaného pivovaru, v ktorom spolu točili ešte keď to bola ruina. „Vždy to boli milé stretnutia a bolo mi veľmi smutno už pred tromi rokmi, čakali sme, či sa to popraví, keď tak fatálne ochorel, ale nepodarilo sa. Vnímam to tak, že preňho už bol odchod určitým spôsobom vyslobodenie,“ povedala Magda Vášáryová.

Emília Vášáryová, na snímke s kolegom Martinom... Foto: ORANGE
Emilia-Vasaryova-herecka-cinohry-SND-ambasadorka-dobrocinneho-poslania-Plesu-v-opere-a-Martin-Huba-divadelny-reziser-a-herec-cinohry-SND Emília Vášáryová, na snímke s kolegom Martinom Hubom, ktorý účinkoval v Menzlovom filme Obsluhoval jsem anglického krále.

Menzel učil ľudí čítať

U Emílie Vášáryovej a jej manžela, zosnulého Juraja Čorbu býval Jiří Menzel doma hosťom. „Jirí Menzel prežil naplnený úspešný život – ľudsky aj umelecky. Málokomu sa to podarí,“ hovorí Emília Vášáryová. Jeho filmy sú podľa nej nádherné svojím krehkým humorom, láskavosťou a spolupatričnosťou. Sú o láske, o obyčajných ľuďoch, o tom, že všetci máme vlastne rovnaké problémy. „A okrem toho naučil ľudí čítať, predovšetkým Hrabala, ale aj Vančuru. Jeho filmy boli najmä české, ale patrili aj nám, všetkým Čechoslovákom,“ dodáva.

„Bol ľahký skeptik, ale mal rád život aj ľudí. Poznali sme sa osobne, hoci som s ním netočila, spolupracoval s mojím manželom a veľakrát bol u nás doma hosťom, takže sme mali priateľský vzťah. S manželom si porozumeli najmä v humore, irónia a nadhľad nad všetkým k nemu patrili. Spomínam naňho s ľútosťou, že tento svet opustil, ale aj s vďakou za všetko,“ spomína Emília Vášáryová.

Režisér Juraj Jakubisko Foto: Tomáš Nosil
Juraj Jakubisko, reisr, Interview, praha, 08.2016 Režisér Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko: Jedli sme z jedného taniera a pozerali si do zásuviek

„S Jiřím Menzlom sme boli spolužiaci na FAMU, žili sme spoločným životom, jedli sme z jedného taniera a pozerali si vzájomne do zásuviek, dokonca som mu strihal jeho absolventský film,“ spomína režisér Juraj Jakubisko.

„Stretli sme sa vo chvíľach, keď sa vám zdá život nekonečný a krásny, keď sa nám v hlavách rodili všetky nápady, z ktorých vznikla československá nová vlna, ktorá prekvapila a ovplyvnila svet. Pozerali sme spolu tie isté filmy, ale každý si z nich vzal niečo iné, dokonca ako keby každý videl iný film a každý aj tvoril niečo iné,“ hovorí Juraj Jakubisko.

Jiří Menzel je podľa jeho slov asi jediný z novej vlny, ktorý bol režisérom v pravom slova zmysle, ostatní chceli robiť autorské filmy, všetko sami, on si nikdy nenapísal scenár, ale mal cit pre literatúru, takže si vyberal vynikajúce predlohy. Hercom dával väčšiu slobodu, než bývalo dovtedy zvykom, no vynikal vo vedení hercov.

„Ako filmár bol remeselne veľmi zručný, takže sa raz k nemu budú vracať ako maliari k renesančným maľbám, a aj veľmi talentovaný tvorca, ktorý vedel naplniť svoje filmy humorom a divákov radosťou. Humor mal v sebe, vedel byť komediantom. Pamätám sa, že raz zastavil nakrúcanie a kázal osvetľovačom, aby naňho namierili všetky svetlá. Vraj, aby ho osvietil nápad…,“ spomína režisér.

Odkedy sa Jakubisko vrátil na Kolibu, stretávali sa už len na filmových festivaloch, ale naposledy mu vraj povedal, že ten najlepší film ešte nenakrútil. "To sa umelcom stáva, že práve vo chvíli, keď sa už všetko naučia a vedia, musia odísť, uzavrel Juraj Jakubisko.

Jiří Schmitzer Foto: Barbora Bittnerová
jiri schmitzer Jiří Schmitzer

Jiří Schmitzer: Menzel bol odvážny a mal svoje muchy

Pre českého herca Jiřího Shmitzera majú filmy Jiřího Menzela charakteristický rukopis, nemusíte v titulkoch čítať mená tvorcov a hneď viete, kto film natočil. „Jiří Menzel bol odvážny režisér a to aj preto, že do svojich filmov obsadil mňa. Keď sme v roku 1980 nakrúcali Postřižiny, bol som herec z ústeckého Činoheráku, ešte som nemal prakticky žiadne renomé. Prečo ma obsadil, to už sa nedozvieme,“ vyhlasuje Jiří Schmitzer.

A či bol láskavý? „Pozrite sa, mal aj svoje muchy, keď som medzi zábermi zaspal – to sa mi nad ránom po dlhom natáčaní stávalo, vyčítal mi to. Rozhodne bol prísny,“ hovorí Jiří Shmitzer.

Zo spolupráce mal trochu obavy, on už v tej dobe mal renomé, ale jeden vynikajúci skúsený herec mi povedal, neboj sa, rob, čo ti povie a uvidíš, že to dobre dopadne. „A dá sa povedať, že Postřižiny dopadli celkom dobre. Patria medzi moje obľúbené filmy, rád mám aj Rozmarné léto. Jeho filmy vždy mali svoje čaro, ktoré sa dnes vo filmoch veľmi ťažko hľadá. Menzel udržal štandardnú kvalitu svojich filmov až do konca. Ak sa niekomu jeho neskoršie filmy nepáčia, je to vec názoru,“ dodal herec Jiří Schmitzer.

Zuzana Mauréry a Jiří Menzel vo filme Tlmočník. Foto: Garfield Film
Zuzana Mauré a Jiří Menzel Zuzana Mauréry a Jiří Menzel vo filme Tlmočník.

Zuzana Mauréry: Šarmantný a pohodový pán

Slovenská herečka hrala dcéru známeho režiséra vo filme Tlmočník. Bol to posledný film, v ktorom Jiří Menzel účinkoval. „Na Jiřího Menzela si spomínam ako na nesmierne šarmantného, vtipného a pohodového pána. Napriek vysokému veku a pomerne náročnému nakrúcaniu Tlmočníka neustále natáčal vlastné videá na mobil a bavil nás nimi. Som vďačná, že som mohla zažiť jeho energiu.“

Kameraman Martin Štrba Foto: Lukasz P. Wojciechovski
26 Strba Martin Kameraman Martin Štrba

Kameraman Martin Štrba: Menzel bol razantný a jemný zároveň

Známy kameraman Martin Štrba sa s režisérom Menzelom stretol pri nakrúcaní filmu Tlmočník. „Je smutná správa, že Jiří Menzel zomrel,“ zareagoval Martin Štrba. Jiřího Menzela vníma ako veľkého človeka. „V niečom bol razantný a v niečom zase jemný, bola v tom neuveriteľná rovnováha,“ povedal Štrba. Menzel bol režisér, ale často ho pozývali iní režiséri do svojich filmov, aby si tam zahral. „V Tlmočníkovi hral náročnú hlavnú úlohu, ale i tak vždy pristupoval empaticky aj k nám ostatným spolutvorcom. Myslím, že výrazne pomáhal režisérovi Martinovi Šulíkovi a mne v rámci aranžmánov náročných filmových scén. S Petrom Simonischekom si vytvorili hlboký priateľský vzťah a všetko potom išlo ako keby samo. Nakrúcanie filmu nebola vždy iba euforická jazda na tobogane, ale práca so všetkým, čo k tomu patrí. A Jirko Menzel bol dvojnásobne v plnom nasadení, pretože príbeh od neho vyžadoval permanentne komunikovať v dvoch rečiach, v nemčine a v slovenčine,“ uviedol známy kameraman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Menzel