Ceny OTO: Rúška, boh šoubiznisu aj smútok Zlatice Puškárovej

Dvadsiaty ročník cien popularity poznamenala pandémia aj vražda novinára Jána Kuciaka so snúbenicou.

07.09.2020 21:20
Moderátorka Marianna Ďurianová s OTO-m pre... Foto:
Moderátorka Marianna Ďurianová s OTO-m pre najlepšiu moderátorku športu.
debata

„Na počiatku bolo svetlo z televízneho prijímača. Svetlo žiarivejšie než ľudský úsmev po negatívnom teste na COVID-19,“ týmito slovami odštartoval slávnostný galavečer OTO v Slovenskom národnom divadle, ktorý v priamom prenose v sobotu 5. 9. 2020 vysielala RTVS. Ceny popularity Osobnosť televíznej obrazovky boli poznamenané pandémiou. Nielen v podobe rúšok v minipubliku, ktoré sedelo v divadle, ale aj rozdistribuovaním publika na tri rôzne miesta, aby nebolo toľko ľudí pohromade. Galavečer v réžii Jeffa Minaříka bol tradične plný narážok, zveličení, irónie a aj sebairónie: „Pozerať OTO je ako pozerať tenis. Po štyroch hodinách je ti už úplne jedno, kto vyhrá, hlavne nech sa to už skončí!“ Aj preto po uplynutí dvoch minút začal klesať mikrofón k podlahe, aby rečníci neprekračovali limit. Tento rázny krok všetkých motivoval, aby dokončili svoju reč včas.

Cenu odovzdávali aj hokejoví fešáci Marián...
Producent Ján Mojto (vľavo) vstúpil do Siene...
+22Aj tvár televízneho spravodajstva RTVS Janette...

Z výsledkov spomeňme napríklad víťaza absolútneho OTO Michala Hudáka, ktorý získal celkovo najviac diváckych hlasov a zároveň vyhral v kategórii zabávač. Speváčkou roka sa stala Sima Martausová, ktorá si na rozdiel od väčšiny svoje rúško – inak pekne zladené so šatami – nechala aj na pódiu. „Už vás do toho mikrofónu hovorilo veľa,“ povedala. Najviac sa poďakovala ľuďom za to, že chodia aj v týchto časoch na koncerty. Poďakovala sa aj Bohu, ktorého ona ale vidí úplne inak ako bol znázornený boh šoubiznisu – čo bola humorne ladená postava objavujúca sa v dokrútkach. Najlepším spevákom roka 2019 je podľa ankety raper Kali a skupinou roka je Peter Bič Project.

Divácky najobľúbenejšia herečka je Dominika Kavaschová a herec Tomáš Maštalír, ktorý vo svojej ďakovačke spomenul aj negatívne naladenie voči „neviditeľným“ ľuďom z kultúry, ktorí nie sú na obraze a počas pandémie svojimi požiadavkami nahnevali verejnosť. „Verte, že nikto nevyplakával, nikto nechcel nikomu nič zobrať,“ povedal Maštalír. „Možno ľudia z kultúry chceli iba, aby sa na nich nezabudlo. Pretože verte či nie, aj oni majú svoje rodiny a deti,“ dodal.

Špeciálnu cenu získala moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová za to, že ako prvá verejne v televízii vystúpila s ochranným rúškom na tvári a ukázala tak, že je dôležité chrániť sa navzájom. „Tento týždeň bol pre mňa ako novinárku mimoriadne citlivý,“ uviedla moderátorka spravodajstva, ktorá svoju cenu fiktívne posunula Zlatici Kušnírovej a manželom Kuciakovcom, ktorých obdivuje. „Pretože nás učia, aby sme aj my verili v pravdu a nádej. My to budeme sledovať a verím, že pravda zvíťazí,“ doplnila.

Do siene slávy vstúpil filmový a televízny producent Ján Mojto, ktorý stál za filmami ako Tisícročná včela, Perinbaba, Bedári či za adaptáciou románu Vojna a mier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #OTO #galavečer