Kultúrne podujatia sa majú zrušiť od štvrtka 15. októbra, do kín sa už aj tak ľudia báli chodiť

Živá kultúra sa opäť zatvára, 50 ľudí na predstavení bude čochvíľa minulosťou. Asociácia slovenských filmových klubov hovorí o obrovských stratách.

12.10.2020 10:37
kino z gauca Foto:
Kino z gauča je projekt slovenských kinárov a sledovaním filmov online ich môžete podporiť. Protipandemické opatrenia sa totiž týkajú stopnutých kultúrnych podujatí najdlhšie.
debata

Postupujúca druhá vlna pandémie so sebou priniesla zrušenie všetkých hromadných podujatí, vrátane kultúrnych. Od štvrtka 15. októbra budú zrušené všetky živé divadelné predstavenia, hudobné podujatia, zatvorené kiná, múzeá aj galérie. Podľa predsedu vlády Igora Matoviča budú opatrenia platiť dovtedy, kým sa sedemdňový kĺzavý medián nezníži pod hodnotu 500. O zrušení hromadných podujatí rozhodol včera Ústredný krízový štáb.

Už aj počas rozbiehajúcej sa druhej vlny pandémie divákov v kinách ubudlo, a to nielen pre predpísaný počet 50 ľudí v sále. Mnohí sa aj doteraz báli prísť – zo strachu z nákazy.

„Po marcovom zatvorení kín sa distribútorom zastavili príjmy, počas leta sa kinám podarilo s niektorými titulmi dosiahnuť aspoň polovičné čísla návštevnosti,"u­viedla Lucia Mandincová za Asociáciu slovenských filmových klubov. Došlo však k zaujímavému javu, pre obmedzenú ponuku filmov v distribúcii začali diváci vyhľadávať aj náročnejšie artové filmy. Multiplexy boli v inej situácii, nakoľko svetové produkcie a viaceré premiéry presunuli na budúci rok či na neurčito. "Aktuálny vývoj a stále sa meniace opatrenia či zmätočné vyhlásenia vlády hromadným podujatiam, medzi ktoré spadajú aj kiná, vôbec nepomohli,“ konštatuje Mandincová. Obmedzenia pre kluby sa dotkli aj ďalších projektov ako Medzinárodný filmový festival Febiofest, ktorý v priebehu jedného dňa zrušili, otvorili aj zatvorili.

"V tejto nestálej dobe, keď sa opatrenia menia zo dňa na deň, je pre prevádzkovateľov kín a filmových klubov naozaj ťažké, až frustrujúce niečo predvídať a plánovať, hovorí Mandincová. Podľa nej však pravdepodobnosť nákazy vo vydezinfikovanom kine, kde diváci sedia v rozostupoch a rúškach, bola menšia ako v bare či reštaurácii. Účasť divákov v kinách podľa nej posledné týždne postupne klesala, diváci sa báli chodiť na premietania.

Oceňujú pomoc Audiovizuálneho fondu, aj to, že naďalej hľadá ústretové riešenia pre kinárov, zriaďovateľov, distributérov aj svojich žiadateľov. Počas októbra by mali dostať kiná z Audiovizuálneho fondu 500-tisíc eur, ktoré prerozdelia medzi 57 prevádzkovateľov kín, čo sa zaregistrovali a zažiadali o pomoc. Jednosálové kiná majú dostať 3400 eur a pri viacsálových kinách majú prevádzkovatelia dostať 2650 eur na kinosálu. Celkovo má fond pomôcť 176 kinosálam, čo je takmer 80 % zo všetkých štandardných kinosál na Slovensku. Kiná mohli podávať žiadosti do 5. októbra. Zostávajúcich 200 000 eur z mimoriadneho príspevku od ministerstva kultúry pôjde na podporu distribúcie najmä nových slovenských filmov v kinách.

„Každá pomoc pre náš obor je kľúčová. Straty sú obrovské,“ uzatvára Lucia Mandincová za asociáciu filmových klubov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kiná #ASFK #zákaz hromadných podujatí