CINEMAX: Kiná zatvárame s 90 % poklesom tržieb, ideme znova na nulu

Sieť multiplexov s 65 kinosálami v 12 slovenských mestách sa obáva likvidácie, zamestnancov ale zatiaľ neprepúšťajú.

14.10.2020 10:21
debata (1)

Ako sa na fungovaní kín odrazila prvá vlna koronakrízy a čo sa s nimi deje teraz, počas ďalšieho lockdownu, sme sa rozprávali s Petrom Gašparíkom, PR manažérom siete Cinemax a zároveň filmovej distribučnej spoločnosti Continental film, ktorá sieť multiplexov vlastní.

Peter Gašparík, PR manažér spoločností CINEMAX... Foto: Šimon Šiplák/Meet the Heroes
Peter Gasparik foto Meet the Heroes Smon Siplak Peter Gašparík, PR manažér spoločností CINEMAX a Continental film

Od štvrtka má platiť kompletný zákaz hromadných podujatí vrátane kultúrnych. Čo to znamená pre Cinemax?

Situácia nás veľmi mrzí. Dodržiavali sme všetky opatrenia, aj tie, ktoré sme považovali za diskriminačné, ako napríklad zákaz konzumácie občerstvenia v našich sálach, kým v reštauračných zariadeniach bol povolený. Investovali sme do zvýšenia už i tak vysokých hygienických štandardov. Vetranie u nás, napríklad, funguje na princípe vonkajšej cirkulácie vzduchu, čo však žiadne nariadenia nezohľadňovali. Pokiaľ vieme, šírenie nákazy v kine na Slovensku či v okolitých štátoch nebolo preukázané, napriek tomu sme boli v porovnaní s ostatnými službami výrazne obmedzovaní už od uvoľnenia situácie na konci jari. Samozrejme, sme tým sklamaní a bojíme sa, že tie aktuálne opatrenia môžu byť pre nás likvidačné.

Ako ste fungovali posledné týždne? Ako vás ovplyvnilo limitovanie počtu divákov v kinách?

Ostatné týždne sa výrazne podpísali pod zníženie návštevnosti. Za obdobie od marca do augusta sme zaznamenali pokles tržieb takmer o 80 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Keď sa situácia začala v septembri zlepšovať a diváci a diváčky si znova hľadali cestu do kín, z tlačovej konferencie sa rozšírili dezinformácie o zatvorení a my sme prakticky okamžite o nich prišli. Mrzí nás spôsob, akým boli opatrenia komunikované, ublížil nám podobne ako samotné opatrenia. Aj toto všetko spôsobilo, že za prvých 14 októbrových dní uzatvárame kiná s viac ako 90 % poklesom a ideme opäť na nulu.

Film Tenet mal od svojej premiéry 27. augusta až po zatvorenie kín na Slovensku takmer 58-tisíc divákov. Je to jeden z tohtoročných trhákov. Podľa odhadov Petra Gašparíka by mal za normálnych okolností dvojnásobnú návštevnosť.

Aké ste dosiaľ dostali kompenzácie, prípadne čo máte sľúbené?

Kompenzácie, ktoré sme dostali po uzatvorení v jarných mesiacoch, nám pokryli približne 10 % nákladov. Napriek nedostatočnej pomoci stále dúfame, že kompenzácie všetkých obmedzení či zatvorení zohľadnia reálnu situáciu, v akej sa kiná, kultúra či šport nachádzajú.

Ako sa táto situácia odrazila na počte zamestnancov?

Interne sme si povedali, že prepúšťanie je posledná cesta, ktorou sa vydáme. Napriek zúfalej pozícii sme k dnešku neprepustili nikoho z našich takmer 100 kmeňových zamestnancov. Jednoducho, stále veríme, že štát pomôže tam, kde je to potrebné. Napriek obmedzeniam a zákazom v našom podnikaní sme stále optimistickí. Dane i odvody sme v posledných rokoch platili v nemalých výškach, aj preto veríme, že nie je mylné očakávať od štátu, že dostojí svojim slovám a reálnou pomocou zasiahnutým subjektom skutočne pomôže.

Je pre vás vôbec nejaká možnosť ísť do on-line priestoru?

Nie, tieto práva majú v drvivej väčšine k dispozícii iné subjekty. Sme presvedčení, že najlepší zážitok z pozerania filmu ponúka práve veľké plátno a dúfame, že to bude čoskoro možné opäť v kine.

Zastrešujete zároveň aj filmovú distribučnú spoločnosť Continental film, ktoré filmy ste museli odsúvať, ktoré ste stihli odpremiérovať?

Spoločnosť Continental film do kín distribuuje mnohé vysokorozpočtové snímky, ktorých uvedenie je viazané na celosvetovú situáciu kinopriemyslu. Z nich sa podarilo uviesť napríklad akčný triler Tenet. Vďaka posunom ostatných potenciálnych hitov sa však darilo menším snímkam európskej a svetovej produkcie, spomenúť môžeme historickú drámu Fatima alebo českú komédiu 3Bobule. Viaceré očakávané filmy boli však presunuté na budúci rok, medzi ne patrí napríklad sci-fi veľkofilm Duna alebo domáca novinka režiséra Petra Bebjaka, film Správa.

Ako vidíte najbližšiu budúcnosť, čo sa týka distribúcie filmov?

Stále pozitívne. Inak by sme tu po období, ktoré tento rok zažívame, už na vaše otázky neodpovedali. Vieme, že milovníkov a milovníčok kina je na svete stále dostatok. Sami medzi nich patríme a tešíme sa na návrat do kinosál.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kiná #Cinemax #multiplex #lockdown #Continental film #Peter Gašparík