Bebjakov film Správa zabojuje o Oscara

Slovenským kandidátom na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film je dráma Správa slovenského režiséra Petra Bebjaka. O nominácii rozhodla Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA).

06.11.2020 17:00
debata
Záber z filmu Správa. Foto: Sprava.sk
Správa 2 Záber z filmu Správa.

„Mám z toho veľkú radosť a som naozaj poctený, že môžeme svoj film o jednom z najväčších hrdinstiev druhej svetovej vojny odprezentovať americkej filmovej akadémii. Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba si takúto poctu zaslúžia,“ komentoval rozhodnutie akademikov Bebjak.

„Verili sme tomuto filmu a verili sme tomu, že je dôležité o tejto téme hovoriť. Ale dostať šancu uchádzať sa o najvýznamnejšie filmové ocenenie na svete, je pre každého tvorcu obrovským uznaním. Nesmierne si preto vážime podporu členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Ďakujeme aj všetkým kolegom, ktorí na Správe pracovali. Pretože to, že nám dali svoje hlasy, je vďaka nim,“ reagoval producent filmu Rasťo Šesták.

Členovia SFTA tohto roku vyberali spomedzi 16 prihlásených filmov. Medzi snímkami sa stretli aj oceňovaná dráma Služobníci (r. Ivan Ostrochovský), triler Amnestie (r. Jonáš Karásek), komerčne úspešný film Sviňa (r. Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann) či dokument režiséra Pavla Pekarčíka Hluché dni.

Film Správa, nakrútený podľa knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel, stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa v apríli 1944 podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, čo sa tam deje.

Film rozpráva príbeh o dvoch slovenských... Foto: Sprava.sk
Správa Film rozpráva príbeh o dvoch slovenských väzňoch, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim.

Autentickosť príbehu dokresľuje medzinárodné herecké obsadenie. Hlavnú úlohu stvárnil Noel Czuczor, spolu s ním sa v snímke objaví filmový, televízny a divadelný herec John Hannah a študent herectva Peter Ondrejička. Popri slovenských umelcoch a britskej hviezde vo filme režiséra Bebjaka účinkujú herci z Česka, Poľska aj Nemecka.

Situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu si vyžiadala zohľadnenie podmienok súvisiacich s pravidlami a spôsobilosťou filmov, ktoré sa v rámci 93. ročníka môžu uchádzať o Oscara v kategórii medzinárodný celovečerný film.

Uzávierka prihlasovania snímok sa posunula na neskorší termín, rovnako ako aj termín distribúcie filmov (do 31. 12. 2020).

Nominácie 93. ročníka udeľovania Oscarov vyhlási americká akadémia 15. marca 2021. Ocenenia udelia 25. apríla v hollywoodskom Dolby Theatre v Los Angeles.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #Alfred Wetzler #Peter Bebjak #Rudolf Vrba #film Správa