Dvojka pripravila na dnes večer špeciálny program na tému koronavírus

Vo štvrtok 19. novembra sa bude RTVS na Dvojke vo svojom večernom vysielaní orientovať na súvislosti a pozadie pandémie, ktorá zasiahla takmer celý svet.

19.11.2020 12:00
d LWu.covid19 Foto:
Večerný program Dvojky je dnes venovaný koronavírusu. RTVS odvisiela aj dokument COVID19: Svet v ohrození.
debata

Divákom ponúkne špeciálnu časť medicínskeho doku seriálu Moja diagnóza, naživo s Gregorom Marešom vedeckú talk show EXPERIMENT špeciál a v premiére aj poľsko-britský investigatívny dokument Discovery Channel COVID19: Svet v ohrození.

Medicínsky doku seriál Moja diagnóza s podtitulom Moja druhá vlna sa tentoraz bude venovať téme onkologickej starostlivosti v čase koronakrízy. Slovensko zachvátila druhá vlna pandémie nového koronavírusu SARS – COV2 . Vírus sa nevyhýba ani nemocniciam a ich pracovníkom. Najviac ohrození sú chronickí a starší pacienti, medzi ktorých rátame aj onkologických pacientov. V špeciálnom vydaní nahliadne na naše najvyššie špecializované onkologické pracovisko – Národný onkologický ústav, ktorý neprestal poskytovať špecializovanú starostlivosť počas prvej ani druhej vlny.

Hlavnou hrdinkou príbehu je známa maliarka Katka Olíková, ktorú k maľovaniu priviedla práve zákerná diagnóza. Jej príklad pozitívneho myslenia je odkazom aj pre nás, ako sa vysporiadať s pandémiou. Moju diagnózu vysiela Dvojka vo štvrtok o 20.10 h.

O 20.35 h patrí program talkshow o vede s Gregorom Marešom EXPERIMENT špeciál: Koronavírus. Reláciu prinesie Dvojka mimoriadne naživo. Divákom priblíži vedecký pohľad na budúcnosť pandémie a poodhalí aj vývoj slovenských testov na koronavírus. Pozvanie do relácie prijali matematik Richard Kollár, virológ Boris Klempa a molekulárny biológ Peter Celec. Diskutovať budú o dlhodobej vízii boja s pandémiou, o význame a vývoji rôznych typov testov a vakcíne a spomenú aj celoplošné testovanie a jeho význam. Predmetom bude aj liečba COVID-19 a to, ako sme vírus počas deviatich mesiacov spoznali a čo sme sa o ňom naučili.

Dvojka bude o 21.35 h pokračovať premiérou poľsko-britského investigatívneho dokumentu o pandémii, ktorá zmenila svet COVID19: Svet v ohrození. To, čo spočiatku vyzeralo ako lokálna epidémia, sa zmenilo na globálne ohrozenie, s ktorým prišli smrť, chaos a hlad.

Tím investigatívnych reportérov prináša doposiaľ nepublikované zábery, napríklad aj z mobilných telefónov obyvateľov mesta Wu-chan, odkiaľ sa vírus mal rozšíriť. Ako sa nákaza dostávala do celého sveta a akým spôsobom sa prejavila v rôznych krajinách a na rôznych kontinentoch? Ako sa s covidom vysporiadali Čína, USA, Latinská Amerika či Taliansko? Aj o tom bude dokument, ktorý len nedávno priniesol na obrazovky Discovery Channel COVID19: Svet v ohrození.

Špeciálny tematický večer zavŕši po dokumentárnom filme Covid 19: Svet v ohrození premiérová časť série GEN.sk (Galéria elity národa) o 22.50 h., ktorá v profilovom dokumente predstaví vedca Pavla Čekana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Dvojka #koronavírus