Udeľovanie "európskych Oscarov" bude on-line

Ktorý európsky film je najlepší? Akí herci najviac zaujali? Odpovede na to už čoskoro prídu z Berlína, kde sa dnes začína slávnostné udeľovanie Európskych filmových cien (EFA).

08.12.2020 07:00
sarlatan, agnieszky holland Foto:
Slovensko budú na EFA zastupovať iba koprodukcie, napríklad Šarlatán Agnieszky Holland.
debata

Na podujatí, ktoré potrvá do 12. decembra, vyhlásia víťazov v 23 kategóriách. Organizátori sa však museli prispôsobiť situácii, a tak upustili od veľkolepého galavečera a celý program odvysielajú iba on-line. Vďaka koprodukcii má medzi nominovanými titulmi zastúpenie aj Slovensko.

V poradí už 33. ročník EFA, ktorej sa hovorí „európsky Oscar“, sa mal pôvodne konať v islandskom Reykjavíku, no pre pandémiu koronavírusu ho presunuli do nemeckej metropoly. Práve tam sídli Európska filmová akadémia, ktorá podujatie pripravuje. Jej zhruba 3 800 členov rozhoduje o tom, koho zaradí do užšej nominácie v jednotlivých kategóriách.

Okrem tých najsledovanejších, kde oceňujú najlepší hraný, komediálny, dokumentárny či animovaný film, režiséra, herečku, herca alebo scenáristu, sa udeľujú i ceny za hudbu, strih, kameru, produkciu, kostýmy, zvuk, vizuálne efekty či celoživotné dielo.

Riaditeľka Európskej filmovej akadémie Marion Döringová je presvedčená, že starý kontinent tieto ceny potrebuje. „Ako všetci vieme, európske filmy nie sú v kinách tak zastúpené, ako napríklad americké. Okrem toho musíme podporovať európske kino, lebo máme toľko rôznych príbehov z toľkých rozličných krajín. Mali by sme vidieť, čo sa v nich deje,“ vysvetlila.

Tohtoročná ceremónia bude podľa nej síce skromná, ale v príjemnej atmosfére. „Chceme vytvoriť rodinné prostredie a všetkých nominovaných prijať srdečne, aj keď nemôžu byť na mieste,“ uviedla Döringová.

Živé prenosy programov EFA sa budú začínať vždy o 20. h, pozrieť si ich možno bezplatne na internetovej stránke Europeanfilma­wards.eu.

Dnešok bude patriť diskusii o tom, aká budúcnosť nás čaká po koronakríze, v stredu udelia prvé ceny v kategóriách ako kamera, strih, scéna, hudba, zvuk, kostýmy či vizuálne efekty. Moderátormi večera budú slávni režiséri Wim Wenders a Agnieszka Holland.

Vo štvrtok bude EFA pokračovať oceneniami pre koproducentov a krátky film, o deň neskôr komédiou a animovaným filmom. Podujatie vyvrcholí v sobotu, keď sa dozvieme víťazov v hlavných kategóriách (film, herečka, herec, réžia, scenár a podobne).

Pokiaľ ide o Slovensko, to budú v Berlíne zastupovať len projekty, do ktorých sa zapojilo ako koproducent. O ocenenie medzi filmami zabojuje napríklad vojnová dráma Pomaľované vtáča (koprodukcia ČR, SR a Ukrajina), medzi režisérmi môže zase vyhrať Agnieszka Holland za film Šarlatán (koprodukcia ČR, SR, Poľsko a Írsko).

Nominácie v kategórii Európsky film
Chľast (Dánsko, Holandsko, Švédsko)
Berlín Alexanderplatz (Nemecko, Holandsko)
Corpus Christi (Poľsko, Francúzsko)
Martin Eden (Taliansko, Francúzsko)
Pomaľované vtáča (ČR, SR, Ukrajina)
Undine (Nemecko, Francúzsko)
 
Nominovaní režiséri
Thomas Vinterberg (Chľast)
Agnieszka Holland (Šarlatán)
Jan Komasa (Corpus Christi)
Maria Sødahl (Nádej)
Pietro Marcello (Martin Eden)
François Ozon (Leto 85)
Nominovaní herci
Mads Mikkelsen (Chľast)
Viggo Mortensen (Ešte máme čas)
Bartosz Bielenia (Corpus Christi)
Goran Bogdan (Otac)
Elio Germano (Chcel som sa ukryť)
Luca Marinelli (Martin Eden)
 
Nominované herečky
Ane Dahl Torp (Charter)
Nataša Berežnaja (DAU, Nataša)
Andrea Bræin Hovig (Nádej)
Marta Nieto (Matka)
Nina Hoss (Schwesterlein)
Paula Beer (Undine)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Európske filmové ceny #šarlatán #Corpus Christi