Finále Zem spieva bude netradičné: naživo aj z čerstvého záznamu

Denník Pravda prinášal v spolupráci s RTVS seriál Zem spieva. Po dlhej prestávke vynútenej pandémiou populárna televízna šou v sobotu 19. decembra uzavrie svoj tretí ročník. Na divákov čaká finále, aj keď kvôli lockdownu v netradičnej podobe. Tvorcovia vyriešili ťažkú úlohu originálne: vystúpenia súťažiacich nahrajú dnes a odvysielajú zajtra. Diváci uvidia zo záznamu nové tanečné, spevácke aj hudobné vystúpenia desiatich finalistov a v sms hlasovaní vyberú víťaza. V záverečnom priamom prenose divákov budú naživo sprevádzať moderátori aj patrioti súťažiacich.

18.12.2020 10:43 , aktualizované: 11:19
debata
Koho uvidíte vo finále Zem spieva?

Tretí ročník populárnej folklórnej šou Zem spieva je ako zakliaty. Vysielanie najprv prerušila pandémia tesne pred záverom, po prvom semifinále, a keď sa diváci po deviatich mesiacoch konečne dočkali druhého semifinále naživo, prišiel lockdown a zákaz vychádzania. Tvorcovia však nechcú divákov ani účinkujúcich pripraviť o vyvrcholenie súťaže, ktorú na televíznej obrazovke sledujú tisícky ľudí. Vyriešili to teda ako úlohu, keď mala dievčina prísť za kráľom nahá aj oblečená – vystúpenia súťažiacich nahrajú v piatok 18. decembra pred lockdownom a odvysielajú v sobotu 19. decembra.

„Budeme, samozrejme, rešpektovať všetky nariadenia a zotrváme v opatreniach nad rámec povinností v záujme ochrany zdravia a životov,“ vyhlásil režisér televíznej šou Peter Núñez.

Všetci finalisti pred vstupom do štúdia absolvujú testovanie na koronavírus a na rozdiel od druhého semifinálového kola nebudú fandiť ďalším vystupujúcim v publiku, aby sa zamedzilo stretávaniu sa súborov navzájom.

Finalisti Zem spieva

Kto sa v treťom ročníku folklórnej šou prebojoval až na vrchol?

Fotogaléria
Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových...
Folklórny súbor Považan
+9Adriana Fúriková

Vďaka aj za to, čo bolo

„Sme radi, že sa vôbec mohlo naživo odvysielať druhé semifinálové kolo, vďaka tomu sme mohli skoro po roku stáť na pódiu a pre mňa to bol nezabudnuteľný zážitok,“ hovorí finalistka Zem spieva Ivana Brillová. Do finále chce priniesť vianočnú náladu a pripravila si rusínske koledy, no nevedela, či a kedy ich bude môcť divákom zaspievať. „Nehnevám sa na nikoho, veď celý svet čelí pandémii, a keď budeme zodpovední a odpustíme si len jedny jediné Vianoce v podobe, ako sme boli zvyknutí, tak si ich o rok užijeme v zdraví a naplno,“ dodáva speváčka Ivana Brillová. Už semifinálové živé vysielanie, kde divákov tvorili ostatní účinkujúci, bolo podľa nej výborne zorganizované, dodržiavali všetky bezpečnostné opatrenia, vrátane testovania účinkujúcich, ale treba byť ostražitý. „Situácia sa zlepší len vďaka našej individuálnej zodpovednosti,“ hovorí.

Folklórny súbor Považan Foto: Milan Krupčík, RTVS
Foklorny subor Povazan Folklórny súbor Považan

Na ceste do Bratislavy je aj 40 až 50 členov súboru Považan, ktorý sa do finále prebojoval z druhého semifinále. „Sme radi, že môžeme ľuďom v tejto ťažkej dobe do obývačiek priniesť trocha živej energie a spríjemniť im večer,“ hovorí umelecký vedúci súboru Milan Jankoviech. Hoci nácviky museli robiť väčšinou každý sám, podľa videa, do semifinále si vybrali známy tanec zo svojho regiónu, ktorý majú všetci „v nohách“. Svojím vystúpením napokon divákov očarili tak, že ich poslali až do finále súťaže. Na záver súťaže majú pripravené pásmo Oldomáš o dožinkovej zábave z púchovskej doliny. „Do televíznej šou sme sa prihlásili preto, že sme chceli náš región predstaviť ako tanečnú lokalitu, lebo zvyčajne si ho ľudia vo folklóre spájali len s ťahavými piesňami,“ hovorí. V prvej sérii Zem spieva reprezentovala Považie ľudová hudba, v druhej sérii folklórna skupina predviedla zvykoslovie a piesne a v tretej sérii Považan ukázal tanečnú kulúru svojho regiónu, takže folklórna mozaika je už (takmer) kompletná.

Miloš Bobáň a jeho Bobáňovci - terchovský... Foto: Milan Krupčík/RTVS
Bobanovci - Milos Boban2 Miloš Bobáň a jeho Bobáňovci - terchovský orchester ľudových nástrojov v semifinále Zem spieva.

Do finále sa prebojovali aj Bobáňovci – terchovský orchester ľudových nástrojov. „Sme vo finále a sme šťastní, lebo veľa iných sa tam nedostalo. Je to pre nás ocenenie, že to robíme so všetkou láskou aj so všetkou vážnosťou, pre deti je to zážitok na celý život,“ hovorí vedúci súboru Miloš Bobáň. Odchoval aj druhého víťaza Zem spieva Martina Repáňa a desiatky ďalších mladých nadšených folkloristov. „Zem spieva ocenili aj v celoerópskom priestore, je to nádherný projekt a pre deti je to obrovská motivácia,“ dodáva. Pre divákov majú na záver pripravený nový program o prvých osadníkoch Terchovej, pastieroch, k nedávnemu 440. výročiu založenia obce Terchová.

Vyberajte z najlepších

Do absolútneho finále, ktoré odvysiela Jednotka v sobotu 19. decembra o 20.30 h, postúpil Folklórny súbor Podpoľanec, Bobáňovci – Terchovský orchester ľudových nástrojov, Labirsky Beťare, Natália Lettrichová a vďaka patriotom Ondro a kamaráti, Folklórny súbor Považan, Bratia Pôbišovci, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko, Folklórna skupina Paňtlička a speváčka Ivana Brillová. Diváci uvidia aj speváčku Adrianu Fúrikovú z Rumunska, ktorá odbornú porotu očarila tak, že ju priamo do finále poslala už zo základných kôl. Diváci vybrali do finále aj Ľudovú hudbu Detského folklórneho súboru Vienok, ktorej zaslali počas základných kôl viac ako 10 000 sms hlasov.

Víťazom tretej série Zem spieva sa stane ten súťažiaci, ktorý dostane od divákov najviac SMS hlasov. V záverečnom priamom prenose sa diváci môžu tešiť naživo na moderátorov Mareka Kolena a Daniela „Sorizza“ Kisa a sprostredkovane aj na Dominiku Morávkovú z hudobného zoskupenia S Hudbou Vesmírnou aj patriotov – Ľubicu Čekovskú, Petra Dvorského a Jána Ďurovčíka, ktorí svoje hodnotenia budú zo štúdia adresovať finalistom po odvysielaní každého finálového vystúpenia online.

Je dobrým zvykom, že vo finále súťažiaci do vystúpení zapoja aj svojho lokálpatriota, ktorý ich divákom predstavoval v základných kolách. Ide o známe osobnosti, ktoré sa vo finále pasujú s folklórnymi úlohami, ktoré spoločne so súťažiacimi pripravujú. Na pódiu by sa tak vo veľkom sobotnom finále mali objaviť napríklad Zdena Studenková, Katarína Knechtová, Lukáš Latinák, Petra Vajdová, Vica Kerekes či Juraj Bača.

„Som nesmierne rád, že sa nám podarilo nájsť také riešenie, aby mohol finálový večer folklórnej šou Zem spieva prebehnúť tak, ako sa na veľkolepé finále takého hodnotného programu patrí. Verím, že si diváci záverečnú časť tretej série užijú,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Tretia séria šou Zem spieva odštartovala na obrazovkách Jednotky 4. januára 2020. Postupne sa v základných kolách predstavilo 63 folklórnych talentov zo Slovenska i zahraničia. 7. marca šou stopli opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Zem spieva sa na obrazovky vrátila naživo s druhým semifinále 12. decembra za dodržania prísnych protiepidemických opatrení, vrátane testovania všetkých zúčastnených.

Víťazom prvej série veľkolepej folklórnej šou Zem spieva sa v roku 2017 stal Folklórny súbor Urpín. Titul víťaza druhej série šou z roku 2018 patrí heligónkarovi Martinovi Repáňovi. Meno absolútneho víťaza tretej série spoznáme vďaka diváckemu SMS hlasovaniu vo finálovom programe už v sobotu 19. decembra o 20:30 na Jednotke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva