Vznikne kreatívny inkubátor v Bratislave a Banskej Bystrici

Strih, zvuk, obraz. Grafika, dabing alebo CD študentskej kapely. Projekcie, online prenosy. To všetko sa budú môcť naučiť záujemcovia o prácu v audiovizuálnej oblasti s využitím modernej techniky a za pomoci odborných mentorov. Kreatívne centrá RTVS v Bratislave a Banskej Bystrici prinesú priestor a podmienky pre rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu od roku 2022.

20.12.2020 09:00
stv, rtvs, televizia, studio, media, Foto: ,
Budova RTVS v Bratislave.
debata

Vybudovanie dvoch kreatívnych centier RTVS umožní poskytnutie nenávratného finančného príspevku z eurofondov v gescii ministerstva kultúry. Spoločným cieľom plánovaných kreatívnych centier je zvýšenie zamestnanosti v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Umožní tiež požičiavanie a prenájmu priestorov a techniky. RTVS može čerpať prostriedky na vybudovanie kreatívnych centier na budúci rok.

„Teší ma, že RTVS bude môcť prostredníctvom kreatívnych centier prispieť k rozvoju kultúrneho a kreatívneho priemyslu v Banskej Bystrici a vytvoriť moderné prostredie pre audiovizuálnu tvorbu prístupné záujemcom pôsobiacim v tejto oblasti v Bratislave. Verím, že pomôžu rozvíjať tvorivý potenciál študentov a absolventov umeleckých a kreatívnych odvetví, kreatívnych pracovníkov, umelcov, či ďalších subjektov pôsobiacich v kultúrnom a kreatívnom priemysle,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Kreatívne centrum bude priestor pre výmenu skúseností, podporu a odbornú pomoc v začiatkoch podnikateľskej aktivity v audiovizuálnej oblasti.

Obe centrá vzniknú po rekonštrukcii a modernizácii v už existujúcich priestoroch RTVS a v Banskej Bystrici aj v priestoroch Strednej priemyselnej školy J. Murgaša, s ktorou RTVS dlhodobo spolupracuje.

Kreatívne centrum v Bratislave

Jedinečnosť priestoru a technického vybavenia má potenciál zaradiť bratislavské Kreatívne centrum RTVS medzi špičku v rámci Strednej Európy

V Bratislave bude Kreatívne centrum v areáli RTVS v Mlynskej doline sídliť v objekte bývalých štúdií postavených v polovici 20. storočia a na viacerých podlažiach s celkovou úžitkovou plochou 1.701,83 m2. Na dvoch podlažiach vznikne komplex experimentálneho štúdia spolu so zázemím, ktoré tvoria réžia obrazu a zvuku, off tuby, priestory pre strižne, sociálne zariadenia a open space zone.

Na ďalších dvoch poschodiach vzniknú priestory pre miešaciu halu, zvukovú a obrazovú réžiu a strižňu, gradingové pracovisko a špičkovú halu pre kontrolnú projekciu.

Po komplexnej rekonštrukcii vznikne Kreatívne centrum s kvalitnými priestormi a vynikajúcou technickou základňou pre Bratislavu a širšoie okolie. Jedinečnosť priestoru a technického vybavenia má potenciál zaradiť bratislavské Kreatívne centrum RTVS medzi špičku v rámci Strednej Európy, uvádza RTVS vo svojom stanovisku.

Účastníci otvorených dielní budú môcť pracovať na základe výberového konania v otvorených pracovných dielňach samostatne, alebo za pomoci a inštruktáže experta, ktorý ako mentor prevedie účastníka celým workflow výroby jednotlivých produktov, alebo s ním bude pracovať na vybranom projekte.

V štúdiových priestoroch bude k dispozícii aj kreatívny inkubátor pre profesie strih obrazu a zvuku ako aj gradingu, pracovisko postprodukcie, kde bude možná samostatná práca a zároveň aj skupinová práca pod dohľadom odborného mentora, ktorý je k dispozícii vybraným účastníkom na základe podávanej prihlášky. Taktiež špičkový ateliér pre výrobu zvuku, či už na spracovanie nahrávky komentára dokumentu, alebo CD študentskej kapely, či priestory pre kontrolnú projekciu so sedadlovou kapacitou 65 návštevníkov na prednášky, premietania, online prenosy a pod.

Začiatok budovania nového Kreatívneho centra RTVS v Mlynskej doline je plánovaný na 4. štvrťrok 2021 a do prevádzky by malo byť uvedené v prvom štvrťroku 2022. Celková výška projektu predstavuje 9 934 145,68 EUR

Kreatívne centrum v Banskej Bystrici

Kreatívne centrum bude priestor pre výmenu skúseností, podporu a odbornú pomoc v začiatkoch podnikateľskej aktivity v audiovizuálnej oblasti.

V Banskej Bystrici vznikne Kretívne centrum v Štúdiu RTVS aj v prenajatých priestoroch Strednej priemyselnej školy J. Murgaša na celkovej ploche 514,68m2.

Zmodernizuje sa dabingové štúdio v budove Štúdia RTVS Banská Bystrica a v priestoroch SPŠ J. Murgaša vzniknú priestory pre kreatívnu tvorbu zo súčasných učební, free zone, maskérňa, kancelárske priestory, kreatívny inkubátor coworkingový priestor, zvukové štúdio, priestor s pracovnými stanicami vybavenými technológiou a softvérmi na počítačovú grafiku, grading, strih zvuku a obrazu. Pre členov Kreatívneho centra budú tiež k dispozícii priestory s rozhlasovým a TV štúdiom a príslušnou réžiou.

Okrem individuálnej práce budú Kreatívnom centre prebiehať aj skupinové aktivity pod dohľadom mentorov, kde sa priamo na konkrétnych ukážkach budú tvoriť a skúšať rôzne inovatívne techniky spracovania produktu (napr. strihanie titulkov, gradovanie filmu podľa žánru, …). Odborná práca bude spojená aj s prednáškami. Cieľom je, aby dané profesie pochopili prevádzku funkčného celku (od strihacej techniky cez pracovisko rozhlasového a televízneho štúdia a réžiu).

Pre odborníkov bude otvorená dielňa, kde sa môžu oboznámiť s novými technológiami, pracovať s najnovšou technikou v oblasti zvukovej a obrazovej nahrávacej techniky vysokej kvality a pripravovať vlastné produkty vo vymenovaných oblastiach za pomoci mentora, ktorý dielňu zastrešuje. Dielne poskytujú príležitosť kreatívnej podpory, konzultácie s inými odborníkmi a kolegami z danej sféry a množstvo príležitostí na spoločné projekty.

Otvorené pracovné dielne majú byť podpornou štruktúrou pre kreatívcov v banskobystrickom regióne a umožnia rozvoj talentov, zvýšenie a upevnenie zručností v jednotlivých profesiách.

Prvá časť v priestoroch dabingového štúdia RTVS v Banskej Bystrici bude uvedená do prevádzky v druhej polovici roka 2021. Druhá časť v priestoroch SPŠ J. Murgaša by mala byť otvorená v prvom štvrťroku 2022. Projekt si vyžiada 10 740 024,02 EUR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #podpora kultúry