Film Doktor Živago podľa Pasternakovho románu oslavuje 55 rokov

Veľkofilm Doktor Živago, ktorý mal premiéru 22. decembra 1965, zaradil Americký filmový inštitút medzi stovku najlepších snímok 20. storočia.

21.12.2020 10:30
38 lfs Foto:
Omar Sharif vo filme Doktor Živago, ktorý nakrútil režisér David Lean.
debata

Hollywoodsky prepis románu Borisa Pasternaka, v ktorom excelovali Omar Sharif, Julie Christieová a Geraldine Chaplinová, si vyslúžil tiež päť Oscarov. V Sovietskom zväze ale podobne ako literárna predloha skončil na čiernej listine, premiéru mal až v Jelcinovom Rusku v roku 1994.

Básnik a spisovateľ Boris Pasternak svoj román, ktorý sa odohrává v Rusku za prvej svetovej vojny a bolševickej revolúcie, dokončil v roku 1956. V tom istom roku bol síce odsúdený Stalinov kult osobnosti, v ZSSR však knihu označili za „ideologicky škodlivú“.

Rukopis bol o rok neskôr prepašovaný do Talianska a preložený do 18 jazykov. V roku 1958 byla autorovi udelená Nobelova cena za literatúru, Pasternak ju však pod nátlakom a pre vyhrážanie sovietských úradov musel odmietnuť.

Scenáristického prepisu sa ujal Robert Bolt, s ktorým režisér David Lean spolupracoval už na Lawrencovi z Arábie. Rozvetvený a mnohavrstevný príběh Bolt výrazne zjednodušil a prispôsobil hollywoodskym predstavám.

Viac než trojhodinovú dvojdielnu drámu síce dobová kritika príliš neprijala, okrem dĺžky mu vytýkala aj zjednodušovanie histórie, u divákov ale slávil úspech. A ocenila ho i filmová akadémia, ktorá mu udelila päť Oscarov, okrem iného za kameru, výpravu a scenár podľa predlohy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Doktor Živago