Za smrťou herca Robina Williamsa nebola depresia

Správa o tom, že známy herec a komik Robin Williams si vzal život, preletela v roku 2014 celým svetom. Málokto vedel pochopiť, čo sa stalo.

11.01.2021 11:00
debata
Herec Robin Williams a jeho manželka Susan... Foto: SITA/AP, Katy Winn
Obit Robin Williams Herec Robin Williams a jeho manželka Susan Schneider na snímke z roku 2009 z premiéry filmu Old Dogs.

V médiách sa špekulovalo, že 63-ročný umelec ukončil svoj život pre depresie, ktorými trpel už v minulosti. Alebo sa vrátil k alkoholu a drogám, proti ktorým bojoval a osem rokov bol "čistý”.

Až po pitve sa ukázalo, že trpel málo diagnostikovanou demenciou s Lewyho telieskami, ktorá postihuje mozog a radikálne ovplyvňuje správanie človeka.

Nový dokument Robin's Wish (Robinovo želanie) vznikol, aby osvetlil príčiny samovraždy a posledné dva roky života komediálneho herca s iskrou v oku. Film má podtitul Myseľ génia. Neznámy príbeh.

V dokumente, ktorý bol v USA dostupný od septembra 2020 a v Európe od januára prostredníctvom služieb iTunes alebo Amazon, okrem vdovy po hercovi Susan Schneiderovej vystupujú jeho spolupracovníci a priatelia, ako aj odborníci.

Neurológ vysvetľuje, že chorobu sprevádzajú vizuálne halucinácie, paranoidné stavy, poruchy úsudku a logického uvažovania, problémy s pohybovým ústrojenstvom, trasenie ako pri Parkinsonovej chorobe, poruchy spánku.

Menil sa na nepoznanie

Keď sa toto nejaký čas po pitve dozvedela od koronera manželka, odľahlo jej. Ako hovorí v dokumente, začalo jej dávať zmysel to, ako sa jej manžel správal v posledných 18 mesiacoch života. Spolu s ďalšími blízkymi osobami odkrýva toto náročné obdobie, keď sa herec postupne menil na nepoznanie a správal sa zvláštne.

Dokument ukazuje napríklad zábery z nakrúcania posledného filmu Robina Williamsa, Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky. Pôsobí na nich zádumčivo, neprítomne a roztržito.

Herec Robin Williams ako Adrian Cronauer vo... Foto: SITA/AP
Robin Williams Herec Robin Williams ako Adrian Cronauer vo filme Dobré ráno, Vietnam.

Režisér trojice filmov Noc v múzeu Shawn Levy hovorí, že si neveril, volával mu v noci, aby si potvrdil, či bude jeho výkon z predošlého dňa použiteľný.

Už to jednoducho nebol ten Robin Williams, ktorý zabával všetkých na pľaci, aj keď boli tri hodiny ráno a všetci sa cítili pod psa. Bol veľmi frustrovaný sám zo seba, cítil, že už mu to nemyslí ako predtým.

"Pamätám sa, že mi povedal: Neviem, čo sa deje. Už nie som sám sebou,” spomína v dokumente režisér Shawn Levy.

Z nakrúcania filmu v Kanade telefonoval manželke, mal panický záchvat a nevedel sa upokojiť. "Pamätal si iba jednu vetu,” vraví vdova, maliarka Susan Schneiderová, ktorá bola jeho veľkou láskou a spolupútničkou v posledných rokoch.

Obaja mali za sebou skúsenosti so závislosťami, z ktorých sa liečili, bola mu oporou a chápala ho. Nevedela, čo sa s ním deje, keď celé noci nespával. Niekedy sa správal veľmi čudne, sledoval ju po dome, potom na ňu bez pohnutia dlho pozeral.

Keď sa uňho posledné mesiace objavil nekontrolovateľný tras rúk, neurológ mu diagnostikoval Parkinsonovu chorobu. Pýtal sa ho vtedy, či vyšetrenia neobjavili nič iné. Či nemá demenciu, alzheimera, alebo schizofréniu. Odpovedal, že nie. S týmito odpoveďami podľa manželky nebol spokojný, vedel asi viac, ako ostatným povedal.

Podľa neurológa, ktorý videl výsledky pitvy, však degeneratívne ochorenie malo rýchly postup a zasiahlo takmer všetky časti mozgu Robina Williamsa. Bolo prekvapujúce, že vôbec dokázal chodiť a hovoriť. Musel byť vraj veľmi vystrašený z toho, čo vidí a cíti.

Mal geniálnu myseľ

Robin's Wish nie je komplexný dokument o živote a práci známeho herca. Pozerá sa iba na výsek jeho života, na jeho prácu a čiastočne aj súkromie.

Podľa toho, ako na Robina Williamsa spomínajú kolegovia, jeho myseľ bola geniálna. Vraj pracovala rýchlejšie ako mozog ostatných, vďaka tomu bol vraj nesmierne pohotový a dokázal vytvárať úžasné standupové vystúpenia, v ktorých mu málokto vedel sekundovať.

Vo filme sa tvorcovia v skratke pozrú na začiatky jeho kariéry, počnúc štúdium na umeleckej škole Juilliard drama school v New Yorku, ponúknu zábery zo standupových vystúpení a z filmov.

Zachytávajú aj hercove návštevy amerických vojakov na základniach či v nemocniciach, kde dodával vojakom s ťažkými zraneniami energiu, hovoril im o svojich trápeniach a strachu.

Ukazujú aj bývalého spolužiaka a kamaráta Christophera Reeva, ktorý ako prvý stvárnil Supermana. Po nehode na koni, po ktorej ochrnul, ho Robin chodil navštevovať a vtipkoval, aby mu pomohol udržať sa nad vodou.

Herec Robin Williams na snímke z roku 2011 v... Foto: SITA/AP, Katy Winn
Zelda Williams a Robin Williams Herec Robin Williams na snímke z roku 2011 v spoločnosti dcéry Zeldy.

Nevystupujú tu však jeho dve bývalé ženy ani tri deti z predchádzajúcich manželstiev. Ako povedal režisér snímky Tylor Norwood, ide tak pol na pol o poctu Robinovi Williamsovi a edukatívny dokument o ochorení, ktoré výrazne ovplyvňuje psychiku a správanie ľudí a býva iba zriedkavo diagnostikované.

V každom prípade ide o spomienku na smutného komika, ktorý rozdával radosť ostatným. Aby si ho ľudia pamätali tak ako jeho blízki – ako láskavého a lojálneho priateľa. Krehkého, chápavého a milujúceho človeka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #demencia #samovražda #Robin Williams #Demencia s Lewyho telieskami