Sedem statočných filmov, ktoré si na divákov počkali

Vlaňajší rok pre pandémiu neprial ani kinám, ich brány boli otvorené len krátko, no niekoľko dobrých premiér si diváci predsa len našli. Distribučná spoločnosť Filmtopia priniesla v roku 2020 sedem nových filmov a ďalšie dokumenty v rámci medzinárodného projektu Kinedok. Vybralo si ich 30 000 divákov a na Slovensku mali viac ako 2 000 projekcií.

12.01.2021 08:22
debata (1)
Emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer) je... Foto: Filmtopia
Starici Emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer) je vojnový veterán a bývalý politický väzeň, pripútaný na invalidný vozík, ktorý sa rozhodol vypátrať a zabiť komunistického prokurátora. V tejto misii mu pomáha Antonín (Ladislav Mrkvička), dávny kamarát z protikomunistického odboja. V požičanej dodávke starci vyrážajú na cestu za odplatou.

Filmtopia divákom vlani priniesla príťažlivé a hodnotné filmy – V SIETI, Sólo, Christo: Chôdza po vode, Krajina medu, Staříci, Proxima a Služobníci. Nakrátko sa dostali aj do kín a potom žiarili on-line. Distribučná spoločnosť ich podporila diskusiami, workshopmi, programom pre školy aj pre rodiny s deťmi a flexibilne vytvorila projekt Filmtopia on-line u vás doma. Niektoré snímky Filmtopie mali aj tri plánované premiéry naživo, no na vstup do kín čakajú stále. Najbližšie „naživo“ to bude Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámu, ktorá už získala päť nominácií na Ceny českej filmovej kritiky 2020.

Trailer k očakávanému filmu Krajina ve stínu

„Prvý štvrťrok sme poctivo pracovali na kampani a príprave distribúcie filmov V SIETI a Služobníci do kín. Avšak päť dní po veľkolepej premiére filmu V SIETI sa kiná zavreli a my sme museli čakať dlhé tri mesiace, aby sme film opäť do kín vrátili. Bolo to náročné a skľučujúce obdobie. Napriek tomu sa nám podarilo uviesť do kín všetky tri verzie tohto výnimočného a dôležitého dokumentu, na ktorý prišlo na Slovensku 24 000 divákov,“ uviedla riaditeľka Filmtopie Silvia Učňová Kapustová. Dokument mal okrem klasických premietaní a uvedení všetkých troch verzií do kín aj školské projekcie, ako súčasť osvetovej kampane s pripravenými edukatívnymi materiálmi.

Trailer k filmu V sieti

Oceňovaný slovenský celovečerný film Služobníci mal premiéru odloženú dvakrát a napokon mal v kinách priestor presne dva týždne, kým sa kiná opäť zavreli. Dokumenty Sólo a Christo: Chôdza po vode vstúpili do kinodistibúcie spolu s diskusiami na témy, ktoré tieto filmy otvárajú – hudba a psychológia človeka, vizuálne umenie vo verejnom priestore.

Filmtopia

Pozrite si snímky siedmich premiérových filmov

Fotogaléria
3 herečky, 3 izbičky, 10 dní a 2458...
Emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer) je...
+4Filmtopia štartuje filmové kino dokumentom...

Dokument Krajina medu bojoval o Oscara a distribučná spoločnosť ho na Slovensku uviedla celodenným programom. Hraný film Staříci prišiel do Trenčína osobne uviesť hlavný herecký predstaviteľ Jiří Schmitzer, ktorý za rolu získal viacero ocenení.

Trailer k filmu Staříci

Aj keď on-line distribúcia nemôže nahradiť živý zážitok divákom a príjmy distribútorom, pomôže len trpezlivosť, zodpovednosť a skromnosť, pripomína riaditeľka Filmtopie Silvia Učňová Kapustová.

Zatiaľ diváci môžu siahnuť po ponuke z Filmtopia on-line u vás doma, kde nájdu napríklad drámu Mami!, najvyzretejší a najemocionálnejší film kanadského režiséra Xaviera Dolana, strhujúci životopisný portrét Diego Maradona, úspešný film slovenského režiséra Petra Kerekeša BATAstories, ale aj spomínanú snímku Krajina medu, film Služobníci a iné.

Očakávaný film Krajina ve stínu zaznamenáva skutočný príbeh, ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí menia, keď okolo prejde veľká história. Je kronikou dôležitej kapitoly československých dejín z obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia. Vo filme hrajú výrazní slovenskí herci: Csongor Kassai, Zuzana Kronerová a Agi Gubíková.

Čierno-biela snímka Krajina ve stínu je... Foto: Bontonfilm
Krajina ve stinu 2 Čierno-biela snímka Krajina ve stínu je nakrútená na klasický pás. Zaznamenáva skutočný príbeh zo spoločných československých dejín.
Filomtopia je filmová distribučná spoločnosť, ktorej ambíciou je ponúkať kvalitné filmy, ktoré v divákoch posúvajú hranice. Vyhľadáva filmy nezávislé aj provokatívne, dokumentárne, animované, aj experimentálne. Filmtopia je tiež koordinátorom medzinárodného projektu KineDok na Slovensku a premieta autorské dokumenty z rôznych krajín na netradičných miestach, v kultúrnych centrách, kaviarňach, galériách, kam prináša filmy ako podnety na sociálne, etnické, politické, či psychologické a iné diskusie. Vlani divákom predstavili výber 11 dokumentov zo strednej a východnej Európy za posledné tri roky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filmtopia