Bola to skutočná dáma. S rozumom a sexappealom, spomínajú kolegovia herečky Hany Maciuchovej

Elegantná, noblesná a decentná, s kultivovaným prejavom. Tak si budú pamätať českú herečku Hanu Maciuchovú filmoví, televízni aj divadelní diváci, rovnako aj jej kolegovia.

28.01.2021 05:00
vizual Harold a Maude Foto:
Posledná úloha Hany Maciuchovej v pražskom Divadle na Vinohradech bola postava schudobnelej šľachtičnej Maude, ktorá milovala život. V známej hre Harold a Maude si zahrala po boku Mareka Adamczyka, naposledy 7. marca 2020.
debata (2)

Rodáčka z Moravy v utorok zomrela vo veku 75 rokov, podľahla rakovine prsníka. Herečkina sestra Silvie Marková uviedla pre ČTK, že rozlúčka s herečkou sa bude konať iba v úzkom rodinnom kruhu a požiadala verejnosť, aby rešpektovala súkromie rodiny v týchto náročných chvíľach.

"Veľmi nás to zasiahlo, pretože sme to nečakali,“ uviedla pre Pravdu Zuzana Paulusová, dramaturgička pražského Divadla na Vinohradech, ktorého členkou bola štyri dekády. "Vedeli sme v divadle o boji, ktorý Hana zvádzala posledné roky so zákernou chorobou a všetci sme jej držali palce,“ píšu kolegovia z divadla na webe divadla.

"Svoju poslednú naštudovanú úlohu, živelnú a život milujúcu a so smrťou zmierenú Maude v Higginsovej komédii Harold a Maude hrala naplno už medzi pobytmi v nemocnici. Verili sme, že ju bude pre potešenie divákov i celého divadla reprízovať ešte dlho. Ľudský a herecký údel Hany Maciuchovej však bol naplnený. Je nám všetkým neskonale smutno. Česť pamiatke herečke Hane Maciuchovej a vďaka za všetko, čo pre české dramatické umenie urobila!“ píšu spolupútnici z jej kmeňového divadla.

Vo svojej poslednej divadelnej úlohe v hre Harold a Maude s výrazným pozitívnym posolstvom a čiernym humorom Maciuchová stvárnila schudobnenú osemdesiatročnú šľachtičnú Maude, ktorá však žije naplno, užíva si každý deň a riadi sa heslom „Dnes ste tu a zajtra tu nebudete“. Dáva rady do života mladému šľachticovi Haroldovi so sebadeštrukčnými sklonmi.

"Mocne ma to zasiahlo, i keď som o jej chorobe vedel. Naposledy sme spolu hovorili asi pred desiatimi dňami, často som jej volával do Olomouca,“ uviedol na Instagrame Milan Hein, šéf divadla Ungelt, na ktorého doskách Hana Maciuchová hosťovala.

"Hanka na javisku rozmýšľala, tĺklo jej srdce, okúzľovala sexappealom. Bola doma v každom divadelnom žánri. Bravúrna herečka. A skutočná dáma. A predovšetkým vzácny, slušný človek. Hanka, mali sme ťa radi a budeme tu bez teba chudobnejší…,“ vyznal sa Milan Hein.

"Výborná herečka s dušou aristokratky,“ vzdala hold Hane Maciuchovej na Facebooku moderátorka Alena Heribanová, na spoločné školské časy tam spomína aj slovenský režisér Peter Hledík.

Zrodená pre divadlo

Hana Maciuchová sa narodila 29. novembra 1945 v Šternberku na Morave do rodiny divadelníkov. Mama aj otec podporovali jej umelecký talent, ako 14-ročná začala účinkovať v olomouckom súbore Mrštík. Už počas štúdia herectva na pražskej Divadelnej akadémii múzických umení vystupovala v Divadle za branou. V roku 1971 sa dostala do Divadla na Vinohradech, kde pôsobila až doteraz.

Pred kamerami prvý raz stála vo filme Organ slovenského režiséra Štefana Uhra. Strieborné plátno ale nebolo vyslovene jej doménou, popri významných divadelných úlohách však dostala nespočetné množstvo príležitostí v televíznej tvorbe.

Celkovo účinkovala v približne 200 televíznych seriáloch, inscenáciách a filmoch. Do širšieho povedomia sa dostala vďaka postave odvážnej Anče v rozprávkovom seriáli Krkonošské pohádky, ktorý sa začal vysielať v roku 1974.

Herečka Hana Maciuchová na charitativnej...
Herečka Hana Maciuchová s cenami  Tý - Tý za...
+2Herečka Hana Maciuchová na zábere zo seriálu...

Účinkovala v rodinnom seriáli Lucie, postrach ulice, v Chalupároch si zahrala kaderníčku Vlastičku, vystupovala tiež v mnohých častiach cyklu Bakalári, vytvoreného na základe diváckych príbehov.

Významné pre jej kariéru boli aj postavy v diskutovaných normalizačných seriáloch Žena za pultom (1977) či Nemocnica na kraji mesta (1977), kde stvárnila manželku primára Blažeja v podaní Josefa Abrháma. Zahrala si aj v pokračovaní Nemocnice na kraji mesta po dvadsiatich rokoch (2003).

Nezabudnuteľná v Samotároch

Generácia dnešných štyridsiatnikov si tvár Hany Maciuchovej spája s jej výraznou úlohou vo filme Samotáři, kde režisér David Ondříček využil jej aristokratický a zároveň prísne pôsobiaci prejav pre postavu matky Hanky, jednej z hlavných hrdiniek v podaní Jitky Schneiderovej. Maciuchová s Františkom Němcom predvádzajú pred kamerami japonských turistov svoj "bežný život českej rodiny“. Naposledy sa na filmových plátnach objavila vo filme Otcova volga z roku 2018 režiséra Jiřího Vejdělka.

Výraznú charakterovú postavu stvárnila v životopisnom filme Člověk proti skáze, ktorý v roku 1989 nakrútil Štěpán Skalský o posledných rokoch českého spisovateľa Karla Čapka z čias nastupujúceho fašizmu. Hana Maciuchová tu hrala jeho manželku – herečku Olgu Scheinpflugovú, postavu Čapka Josef Abrhám.

Na obrazovkách televízie Nova sa roky objavovala v seriáli Ulice, kde stvárnila noblesnú stredoškolskú profesorku Miriam Hejlovú. Svet nekonečných televíznych seriálov pred pár rokmi opustila a pokračovala vo svojej práci v divadlách. Predovšetkým pre Divadlo na Vinohradech, ale tiež pre Ungelt, Divadlo v Řeznické a pod. Stvárnila množstvo významných, často tragikomických postáv.

Hana Maciuchová nemala deti. Jej dvadsať rokov trvajúce manželstvo s hercom Jiřím Adamírom sa skončilo v roku 1993, keď herec vo veku 67 rokov podľahol tiež rakovine.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Hna Maciuchová