Šanca vidieť kvalitné filmy? Odštartovala prehliadka Lux Film Days. Zadarmo

Ponúka výber najlepších filmov Európy za posledné roky, ktoré boli ocenené aj Európskym parlamentom.

28.01.2021 11:00
Lazzaro Felice Šťastný Lazzaro Foto:
Film Šťastný Lazzaro je poctou klasickému filmu, v Cannes získal cenu za najlepší scenár.
debata

Poľsko-dánskym oceňovaným filmom Ida britského režiséra Pawla Pawlikowskeho o mladučkej novicke vysporiadavajúcej sa s minulosťou v stredu večer začala prehliadka Lux Film Days.

Premietanie je prístupné zdarma v celej Slovenskej republike a ponúka sledovanie najlepších európskych filmov, ktoré boli nominované na Filmovú cenu LUX, udeľovanú každoročne Európskym parlamentom. Tento rok sa prvý raz koná prvýkrát on-line, na platforme kino-doma.sk.

Prehliadka predstaví ešte štyri filmy, jeden z nich je určený detským divákom. Ide o výber najlepších filmov nakrútených v Európe za posledné roky, zároveň je na nich dôležité, že sa dotýkajú podstatných tém európskej verejnej diskusie.

Dnes o 20:20 sa bude vo virtuálnej kinosále celovečerný debut Mustang tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej, ktorý rozpráva o sestrách vyrastajúcich na dedine na tureckom severozápade. Lale a jej štyri dospievajúce sestry sa po ceste do školy hrajú s miestnymi chlapcami.

Po dedine začnú kolovať správy o domnelých nemravnostiach a nevinná hra rýchlo prerastie do škandálu s nečakanými následkami. Tradične zmýšľajúca babička a strýko premenia ich dom na väzenie, školu nahradia lekcie domácich prác a varenia, rodina začína dohovárať sobáše. Päť sestier spojených túžbou po slobode sa rozhodne vzoprieť útlaku a rozbiť okovy konzervatívnej spoločnosti, ktorá ich zväzuje.

Na piatok večer usporiadatelia pripravili poľskú kroniku Posledná rodina o maliarovi Zdzisławovi Beksińskom, ktorý trávi svoje dni medzi štyrmi stenami varšavského bytu, obklopený len svojou rodinou. Navzdory socialistickej šedi okolia je jeho vnútorný svet plný surreálnych vízií, farieb, vášne a perverzných fantázií. Píše sa rok 1977 a život rodiny sa točí okolo syna, neurotického Tomka, ktorý sa práve odsťahoval do domu oproti. Neustály boj s vnútornými démonmi mu znemožňuje normálne žiť, ponára sa však do sveta hudby a filmu a navzdory svojmu hendikepu sa stáva priekopníkom západnej popkultúry v Poľsku.

Sobotňajší podvečer prinesie animovaný film pre celú rodinu Môj život Cuketky, ktorý premietnu o 18:00.

Dlhometrážny bábkový film je nežným a poetickým príbehom o dospievaní. Po nečakanej smrti svojej matky sa deväťročný chlapec prezývaný Tekvička skamaráti s dobrosrdečným policajtom Raymondom, ktorý ho sprevádza na ceste do novej pestúnskej rodiny, plnej sirôt v jeho veku. Nájsť si vlastné miesto v tomto zvláštnom a často nepriateľskom prostredí nie je pre Tekvičku jednoduché. Vďaka pomoci ochotného Raymonda a nových kamarátov sa však po čase naučí dôverovať, nachádza pravú lásku a nakoniec aj vlastnú rodinu.

„K filmovej adaptácii knihy od Gillesa Parisa ma priviedla myšlienka nakrútiť film o deťoch, zameraný na zlé zaobchádzanie s nimi ako aj prostriedky, ktorými tento problém v dnešnom svete riešime; zábavný film, pri ktorom sa budete smiať aj plakať, no predovšetkým film, ktorý verne zachytáva skutočnosť, odohrávajúcu sa tu a teraz. Film o moci vytrvalosti v skupinke priateľov, zastávajúci ideály empatie, kamarátstva, delenia sa a tolerancie,“ hovorí režisér.

Podujatie ukončí v sobotu večer snímka talianskej režisérky Alice Rohrwacherovej Šťastný Lazzaro, ktorá je poctou klasickým magicko-realistickým filmom.

Lazzaro dobrosrdečný a úprimný mladík, niektorým sa zdá až hlúpy. Žije v odľahlej časti Talianska v izolovanej komunite roľníkov, ktorí už pred desaťročiami stratili kontakt s vonkajším svetom a bez nároku na mzdu, vzdelanie alebo slušné životné podmienky tvrdo pracujú pre svoju prefíkanú paniu. Bez možnosti porovnania však žijú svojím spôsobom šťastne. Keď skupinu zotročených vidiečanov zhodou náhod objaví polícia, roľníci zisťujú, v akej lži celé roky žili, a s vidinou splnených snov sa vydávajú do mesta. Zatiaľ čo ostatní prežívajú tvrdú zrážku s novou realitou, Lazzaro zostáva aj uprostred moderného sveta až dojemne úprimný a prirodzený a pôsobí ako čriepok stratenej minulosti. Magický film Alice Rohrwacher skladá pôsobivú poctu klasickej kinematografii a z vlaňajšieho festivalu v Cannes si odniesol Cenu za najlepší scenár.

Filmové dni Lux Film Days sa každoročne konajú vo viac ako 50 európskych mestách, či už v kinách alebo ako súčasť festivalov.

Lux Film Days organizuje Kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) a kanceláriou Kreatívna Európa Media.

Prehliadka prebieha na on-line platforme kino-doma.sk a lístky, ktoré si treba zakúpiť, aby divák získal kód a mohol sa na živé internetové premietanie prihlásiť, majú nulovú hodnotu.

Sú k dispozícii na stránkach partnerských kín projektu Kino doma:

• Kino Lumière, Bratislava www.kino-lumiere.sk

• Kino Tatran, Poprad www.kinotatran.sk

• Kino Fontána, Piešťany www.fontana-piestany.sk

• Kino Iskra, Kežmarok www.kinoiskra.sk

• Kino Úsmev, Košice www.kinousmev.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová prehliadka #Kino Lumiere #Lux Dilm Days #kino doma