Kirk Douglas patril k legendám Hollywoodu, dožil sa 103 rokov

Herec, producent a režisér Kirk Douglas patril k legendám amerického aj svetového filmu a v jeho bohatej filmografii snáď nie je žáner, ktorý by neskúsil.

05.02.2021 13:50
Michael Douglas a Kirk Douglas Foto:
Kirk Douglas odovzdal herecké remeslo svojmu synovi Michaelovi Douglasovi.
debata

Hoci do prvej hollywoodskej hereckej ligy patril najmä v 50. až 60. rokoch minulého storočia, pred kamerou stál aj v novom storočí. Nestor hereckého klanu, z ktorého sa najviac preslávil jeho syn Michael Douglas, zomrel 5. februára 2020 vo veku 103 rokov.

Narodil sa ako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) 9. decembra 1916 v Amsterdame v štáte New York do rodiny chudobných ruských židovských prisťahovalcov. Od mladosti sa Douglas venoval divadlu, boxu a grécko-rímskemu zápasu, absolvoval tiež hereckú prípravu na Americkej akadémii dramatických umení v New Yorku a v roku 1941 sa objavil prvýkrát na Broadwayi. Vo filme debutoval v roku 1946.

Douglasová bohatá filmografia zahŕňa viac ako deväť desiatok snímok. Vďaka drsným črtám a výraznej jamke na brade, prenikavému pohľadu, atletickej postave a ráznej chôdzi bol najčastejšie obsadzovaný do úloh tvrdých mužov.

Douglas na seba výrazne upozornil v roku 1949 postavou boxera v dráme Šampión, za ktorú bol prvýkrát nominovaný na Oscara. Ďalšie dve nominácie na túto cenu mu vynieslo účinkovanie vo filmoch Mesto ilúzií (1952) a Smäd po živote (1956). Prestížnej ceny sa však dočkal až v roku 1995 za celoživotné dielo. Jednou z najslávnejších Douglasových postáv je vodca vzbúrených otrokov Spartakus v slávnom filme z roku 1960.

Herec bol dvakrát ženatý a mal štyri deti. Jeho syn Michael tvorí s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou prominentný hollywoodsky pár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #Kirk Douglas