V máji budú kinám vládnuť piráti

Trikrát a dosť, povedal si režisér Gore Verbinski po troch častiach Pirátov Karibiku a pustil sa do nakrúcania "animáku" Rango. Producent Jerry Bruckheimer si však nič také nepovedal. Namiesto toho sa spojil s režisérom Robom Marshallom, aby "ukuchtili" štvrtý diel úspešnej pirátskej série. Ten má podtitul V neznámym vodách a bude najväčším diváckym ťahákom májových kín.

05.05.2011 08:00
Johnny Depp ako kapitán Jack Sparrow a Penélope... Foto:
Johnny Depp ako kapitán Jack Sparrow a Penélope Cruzová ako Angelica vo filme Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách.
debata

V Pirátoch Karibiku 4 sa už neobjaví Keira Knightleyová ani Orlando Bloom. Sú tu však nové herecké posily, napríklad v (príjemnej) podobe Penélope Cruzovej. A čo je ešte dôležitejšie, Johnny Depp zotrval. Práve jeho postava „uleteného“ kapitána Jacka Sparrowa sa v podstatnej miere postarala o úspešnosť celej série. Tá doteraz zarobila približne 2,7 miliardy dolárov, tak prečo by ju Bruckheimer pochovával.

Vo štvrtom príbehu série stretáva Sparrow tajomnú Angelicu (hrá ju Cruzová), ktorá v ňom vyvoláva zmätok. Nevie totiž, nakoľko je úprimná a nakoľko predstiera. Možno ho chce iba využiť pri hľadaní Fontány mladosti. Sparrowa tiež „rozhodí“, keď je prinútený nastúpiť na loď piráta Čiernofúza. Koho sa má obávať viac?

Do scenára údajne prispel viacerými nápadmi aj samotný Depp, ktorý vyhlásil, že tvorcovia boli k jeho pripomienkam veľmi vnímaví a snažili sa projekt ozvláštniť. Aby udržali jeho sviežosť a nebolo to iba jedno z ďalších pokračovaní. Na adresu nového režiséra série herec podotkol, že je to skvelý chlapík a zároveň filmár plný nápadov, ktorý ovláda svoje remeslo.

Rob Marshall je známa „firma“, veď nakrútil snímky ako Chicago (2002) či Gejša (2005). A producent Bruckheimer tvrdí, že Marshallovo meno pomohlo do projektu získať Penélope Cruzovú, ktorá s režisérom nakrútila snímku Nine (2009). Pre Pirátov Karibiku napokon odmietla účasť v novom filme Larsa von Trier Melancholia.

Bruckheimer zároveň vysvetlil, k akým zmenám došlo vo štvrtej časti pirátskej série. „Pokúsili sme sa príbeh urobiť trochu plynulejší, jednoduchší a nie taký zahltený postavami. Pri strihu tretieho dielu sme si totiž uvedomili, že máme priveľa príbehov a film sa nám mierne roztiahol. Poučili sme sa a povedali si, že už nebudeme pretláčať také množstvo postáv a trochu si to uľahčíme,“ cituje producenta stránka collider.com. Samozrejme, spýtali sa ho aj na to, či sa bude séria ešte rozrastať.

Bruckheimer odvetil, že nevie, či vznikne ďalšia trilógia, ale že sa zaoberajú nápadmi na piaty diel. Ten štvrtý s podtitulom V neznámych vodách bude mať slovenskú premiéru 19. mája. A uvedú ho aj v 3D formáte.

Počas tohto mesiaca sa však do tunajších kín dostávajú aj dve snímky francúzskych tvorcov. Socializmus má premiéru už zajtra a nakrútil ho legendárny Jean-Luc Godard. V tomto prípade má pred rozprávaním príbehu prednosť výpoveď poskladaná z hľadania odpovedí na otázky, ktoré prenikajú oblasťami histórie, filozofie, politiky aj umenia. Druhý titul Profesionálna manželka vznikol v réžii známeho Fracoisa Ozona. Hrdinom jeho komédie je bohatý továrnik, ktorý si vyžaduje rešpekt a manželku radí niekam do kategórie kuchynských spotrebičov. Až kým sa šéfovania neujme ona. Profesionálna manželka sa na plátna slovenských kín dostane 26. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba