Audiovizuálny fond vlani rozdelil 6,9 milióna eur

Audiovizuálny fond (AVF) vlani odštartoval svoju podpornú činnosť a žiadateľom poskytol sumu prevyšujúcu 6,9 milióna eur. Celkovo posudzoval 508 žiadostí a 265 z nich podporil. Najviac peňazí išlo na vývoj, tvorbu a produkciu audiovizuálnych diel, pričom 3,9 milióna eur rozdelil AVF medzi hrané projekty.

12.05.2011 13:27
Martin Šmatlák Foto:
Riaditeľ fondu Martin Šmatlák
debata

V porovnaní s predchádzajúcim grantovým programom ministerstva kultúry AudioVízia sa po vzniku AVF zvýšil počet žiadateľov aj podporených žiadostí. AudioVízia dostávala v rokoch 2007–2009 priemerne 262 žiadostí a podporila 114. Ročne poskytla sumu 4,45 milióna eur. No priemerná suma pridelená na jednu žiadosť poklesla. Kým AudioVízia poskytla takmer 40-tisíc eur na jednu žiadosť, AVF len 26-tisíc eur. Riaditeľ fondu Martin Šmatlák to zdôvodnil tým, že chceli rozdeliť peniaze medzi širšie spektrum projektov. To však môže žiadateľovi spôsobovať problémy. Ak dostane na svoje dielo len malú časť z rozpočtu a zvyšok, ktorý musí vykryť z iných zdrojov, je priveľký, komplikuje to výrobu a dokončenie filmu.

Najviac prostriedkov získal AVF zo štátneho rozpočtu – bolo to približne 61 percent. Ministerstvo kultúry poskytlo necelých 4,3 milióna eur, tento rok to však bude asi o milión menej. Pre kritiku, že fond odsúhlasil podporu aj takým dielam, ktoré mali podozrivý rozpočet alebo sa nezdali dostatočne kvalitné, zvažujú predstavitelia AVF nielen zverejňovanie rámcových rozpočtov predložených projektov, ale aj zverejňovanie žiadateľovho popisu projektu.

debata chyba