V Cannes triumfoval plachý režisér Malick, cenu má aj Kirsten Dunst

Filmový festival v Cannes má svojich víťazov. Najlepším filmom - snímkou, ktorá získala Zlatú palmu 64. ročníka sa stal Strom života režiséra Terrenca Malicka.

22.05.2011 20:46 , aktualizované: 22:06
Bill Pohlad a Jane Fonda Foto:
Producent Bill Pohlad so Zlatou palmou - hlavnou cenou festivalu v Cannes, ktorú prevzal z rúk Jane Fonda. Za film Strom života Terrenca Malicka.
debata

Cenu za film, v ktorom hlavné úlohy stvárnil Brad Pitt, Sean Penn či Jessica Chastain, prešiel prevziať producent Bill Pohlad. Režisér Malick, ktorý je známy svojou plachosťu, sa na ceremoniáli neukázal. Rovnako tak chýbal, keď pred pár dňami film tvorcovia predstavovali novinárom. „Viem, že je nadšený,“ odkázal z pódia Pohlad a uviedol, že Malick je „extrémne hanblivý a zdržanlivý“.

Víťazný film Strom života bol označovaný za favorita od samého počiatku. Meditatívny štýl tvorcu Tenkej červenej línie z roku 1998 o vplyve despotického otca, ktorého hrá Brad Pitt, a v protiklade k nemu oddane milujúcej matky v podaní Jessicy Chastainovej, na psychologický profil ich syna (hrá ho Sean Penn), získal veľa kladných ohlasov, ale aj tie zmiešané.

Dojatá Kirsten Dunst so Striebornou palmou pre... Foto: Reuters
Kirsten Dunst a Edgar Ramirez Dojatá Kirsten Dunst so Striebornou palmou pre najlepšiu herečku. Odovzdal jej ju herec Edgar Ramirez.

Podľa mnohých veľkým prekvapením je však víťazstvo v ženskej hereckej kategórii – cenu dostala Kirsten Dunst, americká herečka, ktorá stvárnila hlavnú ženskú rolu vo filme Melancholia Larsa von Triera. Škandál, ktorý dánsky režisér vyvolal na festivale pred pár dňami svojimi výrokmi o súcite s Hitlerom či problematickom Izraeli, viedli k tomu, že von Triera vykázali. Predpokladalo sa, že cena sa neujde nikomu z hercov jeho filmu. Dunstovej triumf potvrdil opak.

„To bol teda týždeň,“ vydýchla si herečka pri preberaní ceny. Poďakovala zároveň organizátorom festivalu, že film ponechali v súťaži. Jej kreácia depresívnej nevesty, ktorá čaká na koniec sveta, ohúrila a prekonala aj favorizovaná Tildu Swintonovú, o ktorej sa šuškalo, že cenu zaručene dostane.

Herec Ryan Gosling (vľavo) gratuluje bozkom... Foto: Reuters, TV JOJ
Ryan Gosling a Nicholas Winding Refn Herec Ryan Gosling (vľavo) gratuluje bozkom režisérovi filmu Drive Nicholasovi Windingovi Refnovi.

V mužskej hereckej kategórii sa radoval domáci herec Jean Dujardin. Porota, ktorej tento rok predsedal herec Robert de Niro, ho ocenila za výkon vo filme The Artist. Snímka zaujala vo všeobecnosti – išlo totiž o návrat k ére nemého filmu. The Artist je navyše aj čiernobiely. Du­jardin nezabudol ani na svoju filmovú kolegyňu Berénice Bejo a pri preberaní ceny jej pred celou sálou poďakoval a vyhlásil, že je to trofej pre oboch.

Cenu pre najlepšieho režiséra si odnáša domov Holanďana Nicholad Winding Refn – jeho film Drive pritom v Cannes premietali až v piatok a patril k posledným súťažným snímkam. Hlavnú rolu v ňom stvárnil herec Ryan Gosling, ktorý režiséra nadšene vybozkával pred objektívmi.

Dojatá režisérka Maiwenn Le Bosco - získala v... Foto: Reuters
Maiwenn Le Bosco Dojatá režisérka Maiwenn Le Bosco - získala v Cannes Cenu poroty za film Polisse.

Cenu pre najlepší scenár získal Joseph Cedar za scenár k izraelskému filmu Footnote. Dojatím a slzami na Cenu poroty reagovala jedna zo štyroch ženských režisériek, ktoré sa tento rok na súťaži zúčastnili, Maiwenn Le Bosco. Odmenili ju za film Polisse.

Herečka Kirsten Dunst prichádza na záverečný...
Herečka Rosario Dawson prichádza na záverečný...
+14Režisérske duo, bratia Jean-Pierre Dardenne...
debata chyba