Marilyn Monroe by mala 85 rokov. Zostala večne mladá

Svetoznáma americká filmová herečka a sexsymbol 50. rokov 20. storočia Marilyn Monroe, by v stredu 1. júna oslavovala 85. narodeniny. Dožila sa však iba 36 rokov.

01.06.2011 06:00
Marilyn Monroe Foto:
Doposiaľ nepublikovaná fotografia Marilyn Monroe je na predaj.
debata

Marilyn Monroe účinkovala počas 15 ročnej hereckej kariéry vo viac než 30 filmoch. Najznámejším je film Some Like It Hot (Niekto to rád horúce, 1959). Svojím zjavom „femme fatale“ v trblietavej róbe, s delikátne nasvieteným, skôr zatieneným výstrihom pri interpretácii piesne „I Wanna Be Loved By You“ iste prispela k tomu, že film získal ocenenie Oscar za kostýmy. Prvým hercom, ktorý hviezdu na filmovom plátne pobozkal, bol Rand Brooks v muzikály Ladies of the Chorus (Dámy zo zboru, 1948). Marilyn Monroe hrala napríklad aj vo filme Bus Stop (Autobusová zastávka, 1956) alebo v dráme The Misfits (Mustangy, 1961). Autorom scenára bol jej vtedajší manžel Arthur Miller, ktorý ho napísal pre ňu.

Vlastným menom Norma Jean Bakerová sa narodila 1. júna 1926 v americkom Los Angeles. Po neľahkom detstve s mamou alkoholičkou sa výchovy Normy Jean ujali náhradní rodičia, ktorí ju povzbudili do skorého sobáša. S vtedy neznámou 16-ročnou Normou Jeane Bakerovou sa v roku 1942 počas druhej svetovej vojny oženil James Dougherty. Keď nastúpil na vojnu, Norma sa zamestnala v miestnom podniku a fotograf ju objavil ako modelku. Neskôr sa presadila v Hollywoode a zmenila si meno na Marilyn Monroe. Jej nové meno sa stalo synonymom sexuálnej atraktivity a jej výzor priťahoval pozornosť vplyvných a bohatých mužov. Druhým manželom atraktívnej krásky sa na krátko stal bejzbalová legenda Joe DiMaggio. Tretím manželom bol dramatik Arthur Miller.

Na titulnej strane časopisu Life Marilyn Monroe prvýkrát uviedli v roku 1952. V roku 2009 objavil tento magazín vo svojom archíve fotografie 24-ročnej Marilyn Monroe z obdobia, keď ju ešte v Hollywoode nepoznali ako blondínku s očarujúcim sexappealom. Na jej tvári sa zračil prirodzený úsmev a minimum mejkapu. Na jednej z fotografií leží mladá Marilyn na lavičke v parku a číta si.

Fotografia zmyselnej hviezdy sa v roku 1953 objavila na titulnej stránke prvého čísla magazínu Playboy a znamenala pre neho úspešný štart.

Na sklonku svojho života žila Marilyn Monroe osamote, trpela depresiami a užívala silné utišujúce prostriedky. Telo 36-ročnej herečky našli 5. augusta 1962 v jej losangeleskom dome. Podľa výsledku pitvy zomrela na otravu barbiturátmi. Jej smrť bola označená za samovraždu. V uplynulých desaťročiach sa často objavili teórie o tom, že bola zavraždená. Jej hrobku v Los Angeles v časti Westwood Village vyše 20 rokov zdobili ruže od jej bývalého manžela, legendárneho bejzbalového hráča Joea DiMaggia a toto pietne miesto patrí v Los Angeles k najnavštevo­vanejším turistickým atrakciám.

Napriek tomu, že Marilyn Monroe zomrela ako 36-ročná pred mnohými rokmi, jej fotografie sa na dražbách tešia dodnes veľkému záujmu. V decembri 2008 vydražili v americkom New Yorku zbierku jej fotografií, ktoré nafotila pre časopis Vogue krátko pred svojou smrťou za takmer 150.000 dolárov. Podľa Christie's sú fotografie z roku 1962 poslednými profesionálnymi zábermi. Časopis Vogue ich uverejnil po jej smrti. V roku 2008 dražili v Austrálii tiež neznámy amatérsky 2,5 minútový film, na ktorom je zachytená trojica Marilyn Monroe, Jack Lemmon a Tony Curtis počas návštevy na základni amerického námorníctva v roku 1959.

debata chyba