Režisérku Třeštíkovú ocenia na hranici troch štátov

Záujem uchádzať sa o ceny Filmového festivalu Nisa, ktorý sa koná v trojhraničí na styku Nemecka, Česka a Poľska, má na 600 snímok. Výber filmov do súťaže oznámia usporiadatelia na začiatku apríla. Už teraz je však podľa portálu Zittauer Anzeiger známe, že čestnú cenu si tento rok prevezme česká režisérka Helena Třeštíková. Prehliadka filmov z Nemecka, Poľska a Česka, pokiaľ to epidemická situácia dovolí, sa bude konať od 18. do 23. mája.

28.02.2021 14:00
Helena Trestikova, ceska dokumentaristka,... Foto: ,
Česká režisérka a scenáristka Helena Třeštíková.
debata

„Teší nás, že i napriek produkčným obmedzeniam kvôli koronavírusovej pandémii dokázalo Filmovému festivalu Nisa poslať toľko tvorcov svoje príspevky,“ povedala jedna z organizátoriek Ola Staszelová. Dodala, že dúfa, že do mája budú už kiná v regióne opäť otvorené.

Festival, ktorého terajší 18. ročník nesie podtitul Mother Europe (Matka Európa), sa začne v žitavskom Divadle Gerharta Hauptmanna a vyvrcholí v kine v Ebersbachu odovzdaním cien, sošiek Rýb z Nisy. Festival od svojho vzniku stavia na myšlienke otvorenej a spravodlivej Európy, na ktoroú sa chce tento rok obzvlášť zamerať nielen filmovými projekciami, ale tiež autorskými čítaniami, výstavami a koncertami.

Trailer k ocenenému filmu slovenského režiséra Marka Škopa Nech je svetlo

Vlani na festivale uspeli i českí tvorcovia, napríklad cenu pre najlepší krátky film získala Dcera, ktorú natočila študentka pražskej Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení (FAMU) Darja Kaščejevová. Cenu za najlepší herecký výkon získali Milan Ondrík a František Beleš za portrét otca a syna ve slovensko-českej snímke Nech je svetlo režiséra Marka Škopa. Cenu za najlepší scenár dostal Jiří Havelka za divácky úspešný film Vlastníci.

Trailer k ocenenému filmu Vlastníci
debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Helena Třeštíková