Šulíka potešila trofej pre Cigána. Do kina príde viac ľudí, dúfa

Krištáľový glóbus za najlepší film si z Karlových Varov odniesol izraelský režisér Joseph Madmony za titul Reštaurátor, ale na sobotňajšom ceremoniáli zazneli aj mená slovenských tvorcov.

11.07.2011 15:25
Režisér Martin Šulík a herec Ján Mižigár s... Foto:
Režisér Martin Šulík a herec Ján Mižigár s cenami za film Cigán.
debata

Uspela najmä nová snímka Martina Šulíka Cigán, ktorá získala Zvláštnu cenu poroty (s prémiou 20-tisíc dolárov – zhruba 14-tisíc eur) a Zvláštne uznanie za herecký výkon Jána Mižigára. Darilo sa aj dokumentárnemu filmu s hranými pasážami Nickyho rodina, ktorý si vyslúžil Cenu divákov. Hlasovalo o nej viac ako 70-tisíc ľudí.

Režiséra Martina Šulíka trofeje potešili hneď z niekoľkých dôvodov. „Po prvé preto, lebo dúfam, že keď sa o filme bude trochu viac rozprávať, príde naň viac ľudí. To by som veľmi chcel. Po druhé, som rád, že cenu dostal Janko, pretože stál pred kamerou prvý raz a film odrobil veľmi poctivo. A po tretie, som rád kvôli všetkým ľuďom, ktorí na tom filme robili, lebo väčšina z nich ho robila s veľkým zaujatím a láskou,“ uviedol pre Pravdu Šulík. Jeho novinka pritom vo Varoch získala aj dve neštatutárne ocenenia – Cenu Medzinárodnej federácie filmových klubov FICC a Cenu Europa Cinemas Label.

„Zdá sa mi, že nikde na svete publikum nereagovalo na náš film tak dobre ako práve tu,“ vyhlásil spokojný Matej Mináč, režisér snímky Nickyho rodina. „Film sa premietal tri razy a nikto z divákov mu nedal horšiu známku ako dvojku, to je niečo, čo som si nevedel ani predstaviť. Veľmi to na nás pôsobí, na mňa ako režiséra aj na producenta Patrika Pašša. Film sme robili pre mladých ľudí a keď to na nich funguje, tak si môžeme oblizovať všetky prsty na rukách i na nohách,“ dodal Mináč. Podľa neho môže táto cena pomôcť americkej distribúcii Nickyho rodiny, pretože v USA berú ohľad predovšetkým na divákov.

Mináčov projekt venovaný Nicholasovi Wintonovi a ľuďom, ktorých zachránil, mal slovenskú premiéru už minulý mesiac. Šulíkov film sa však do tunajších kín dostane až tento štvrtok. A hoci by bol režisér Cigána rád, keby jeho novinka ďalej putovala po festivaloch, najviac by ho potešil záujem českých a slovenských divákov. „Možno keď si pozrú ten príbeh, začnú chvíľku rozmýšľať nielen o Rómoch, ale spätne aj o sebe.“

O hlavnú cenu karlovarského festivalu sa okrem slovensko-českého Cigána uchádzalo ešte jedenásť filmov. Hodnotila ich sedemčlenná medzinárodná porota, v ktorej bol aj slovenský tvorca Vladimír Balko a viedol ju maďarský režisér István Szabó. Čerstvý držiteľ Krištáľového glóbusu Joseph Madmony spomenul, že keď bol ešte študent, Szabó bol jeho inšpiráciou. Do Varov si Madmony „odbehol“ od opravy dcérinho bicykla a dúfal, že si ju festivalovou soškou udobrí. Veľká cena Krištáľový glóbus je pritom dotovaná sumou 30-tisíc dolárov (približne 21-tisíc eur).

Tohtoročný festival sa konal od 1. do 9. júla. Udelil aj dve Ceny prezidenta festivalu, ktorým je Jiří Bartoška. Prvú získal hudobný skladateľ Goran Bregović a druhú americký herec John Turturro. Po Cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii si na úvod festivalu prišla britská herečka Judi Denchová. Nasledujúci 47. ročník MFF Karlove Vary sa uskutoční od 29. júna do 7. júla 2012.

debata chyba