Šulíkov Cigán sa v kinách nestratil

Mohlo sa to zdať ako odvážne rozhodnutie nasadiť slovensko-český film Cigán do kín v čase nástupu poslednej časti Harryho Pottera a ďalších letných blockbusterov. Novinka režiséra Martina Šulíka si však našla svoje publikum. Po dvoch týždňoch od premiéry má na konte 16 467 divákov, čo je na tunajšie pomery dobrý výsledok. A o snímku je podľa distribučnej spoločnosti Garfield Film záujem aj v zahraničí.

31.07.2011 17:00
Cigán - premiéra - Richnava Foto:
Režisér Martin Šulík (na snímke vpravo) navštívil pred premiérou svojho filmu Cigán, ktorá sa koná na lúke v Richnave, rómsku osadu v obci.
debata

Cigán patrí medzi ten typ filmov, pri ktorých nie sú kľúčové prvé týždne po premiére, kedy „nazberajú“ podstatnú časť divákov. Jeho návštevnosť môže stúpať pomalšie, ale dlhodobo. Zatiaľ to dokazujú porovnateľné výsledky návštevnosti za prvý a druhý týždeň premietania.

Filmu isto prospelo aj uvedenie na festivale v Karlových Varoch, kde získal Zvláštnu cenu poroty, Zvláštne uznanie za herecký výkon Jána Mižigára a dve neštatutárne ceny. Na snímku navyše priaznivo reagovali recenzenti v prestížnych zahraničných periodikách. Magazín Variety vyzdvihol, že scenár sa nezaoberá postavením Rómov didakticky alebo naivne, že film má naturalistický tón s občasnými prienikmi magického realizmu, jeho humor vychádza priamo z prostredia a dobre sa osvedčilo aj obsadenie nehercov. Screen zase snímku označil za štýlovo silnú drámu, ktorá prenikavo nazerá na život a morálne princípy v chudobnej rómskej osade na Slovensku, ponúka realistický herecký prejav a občas aj surreálny humor.

Producentovi Rudolfovi Biermannovi sa už ozývajú zástupcovia zahraničných distribučných spoločností vrátane Sony Pictures Classics či Weinstein Company. Ponuky tiež prichádzajú zo svetových festivalov a o film sa údajne zaujíma aj slávny Sundance festival. Zatiaľ sa titul Cigán premieta okrem Slovenska aj v českých kinách, kde sa mu však nedarí. Podľa údajov českej Únie filmových distribútorov ho do uplynulého pondelka videlo len 3 569 divákov.

Hlavné slovo má teraz (nielen) v slovenských kinách spomínaný Harry Potter. Posledná časť série mala distribučnú premiéru 14. júla a doteraz ju videlo zhruba 152-tisíc divákov. Počas prvého týždňa ich bolo 96-tisíc, počas druhého 53-tisíc a 3 356 ľudí videlo film Harry Potter a Dary smrti II na špeciálnych projekciách deň pred oficiálnou premiérou.

Príbeh siedmej potterovskej knihy bol pritom rozdelený do dvoch filmov a ten prvý sa do slovenských kín dostal už v polovici novembra minulého roka. Do konca roka si ho v kinách pozrelo 173-tisíc divákov, a keďže druhá časť má už po dvoch týždňoch návštevnosť 152-tisíc ľudí, je zrejmé, že tú prvú prekoná. Harry Potter a Dary smrti II sa však premieta aj v 3D verzii, ako prvý film z celej série.

debata chyba