Potterov hlas Marek Fašiang: Kamaráti ma volajú Harry

Na obraze síce Marka Fašianga neuvidíte, ale aj napriek tomu je súčasťou slovenských verzií filmov o Harrym Potterovi. Práve hlasom tohto dabingového herca totiž čarodejník hovorí k divákom na Slovensku.

31.07.2011 14:00
Marek Fašiang
Marek Fašiang
debata

Ako ste sa cítili, keď ste získali v slovenskom znení úlohu Harryho Pottera?
Harryho som daboval od tretieho dielu. Drobné postavičky som síce robil v prvej a druhej časti, ale na kasting na úlohu Harryho som sa dostal až pred Väzňom z Azkabanu. Na výbere nás bolo viacero. Naše nahrávky sa posielali do Anglicka, kde rozhodli, ktorý kandidát sa na dabovanie hodí najviac. V tom čase to už bol hit, takže som sa veľmi potešil, že vybrali práve mňa. Aj keď som si celkom neuvedomil, že to budem robiť ďalších desať rokov.

Bol nejaký rozdiel medzi dabovaním Harryho Pottera a iných filmov?
Každý film určený do kín sa robí precíznejšie ako do televízie. Všetko musí presne sedieť, lebo na veľkom plátne je vidieť každú nepresnosť. A keď ide o film typu Harry Potter, dbá sa aj na ten najmenší detail, aby bol výsledok naozaj stopercentný.

S čím ste mali počas dabovania najväčší problém?
Nebola to celkom jednoduchá práca. Film je napínavý, strhujúci, scény sa rýchlo menia, dej sa odohráva v dramatickej atmosfére a napätí. Herci často rozprávali veľmi rýchlo a takéto scény sa veľmi zle dabujú. So mnou majú navyše režiséri trošku problém, pretože pri dabovaní rád kričím. A Harry je v tomto trochu špecifická postava. Aj keď výrazne gestikuluje, v originálnom znení rozpráva potichu. To bolo pre mňa asi najťažšie.

Čakali ste na posledný diel s napätím?
Priznám sa, že ma zaujímalo len to, že či na konci zomriem, alebo nie. Knižku som síce nečítal, ale dostal som echo, že prežijem a to ma uspokojilo. Čo sa týka ostatného deja, počkal som si na film.

Čo hovorí na vaše dabovanie Harryho Pottera okolie?
Kamaráti a známi si zo mňa robia žarty a občas ma volajú Harry, ale mne to neprekáža. Myslím, že sa nemám za čo hanbiť.

debata chyba