Ridley Scott bdie nad kvalitou nového Blade Runnera

Uplynulý rok sa v kinách niesol v znamení remakov a pokračovaní, budúcnosť sa podľa všetkého ponesie v podobnom duchu. Americký režisér Ridley Scott oznámil už druhý návrat k svojej vlastnej minulosti. Po ohlásenej snímke Prometheus, v ktorej Scott oživí svojho legendárneho Votrelca, prisľúbil divákom aj vzkriesenie kultového sci-fi Blade Runner. Do kín sa nedostane skôr, ako o tri roky. Ale Harrison Ford, ktorý bol hrdinom pôvodného filmu, si v ňom už zrejme nezahrá.

23.08.2011 14:00
Harrison Ford Foto:
Harrison Ford si v pripravovanom filme nezahrá
debata

Budúcnosť na dosah
Dej pôvodného Blade Runnera z roku 1982 sa odohrával v dnes už pomerne blízkej budúcnosti – v roku 2019. To je podľa produkčnej spoločnosti Alcon Entertainment asi dostatočne silný motív na jeho oživenie. „Povedať, že sme nadšení, že sa Ridley Scott osobne postará o tento kultový príbeh svojou vzrušujúcou réžiou, by bolo slabé. Tento projekt chápeme ako šancu, ktorá prichádza len raz za život,“ vyznali sa producenti Andrew Kosove a Broderick Johnson zo svojho nadšenia na tlačovej konferencii.

Tak trochu záhadou zostáva, akým spôsobom sa Ridley Scott k snímke dostal a či je aj on z predstavy, že jeho fantastické vízie dostanú nový kabát, rovnako nadšený. K téme sa slávny režisér ešte dodnes na verejnosti nevyjadril. No z čisto technického hľadiska spoločnosť Alcon vlastní od začiatku roka na Blade Runnera všetky práva a tak by film vznikol s najväčšou pravdepodobnosťou aj bez Scottovho požehnania či účasti. A tak existuje aj teória, podľa ktorej sa Scott snaží zabrániť úplnej katastrofe tým, že sa svojho príbehu aspoň opäť sám režisérsky ujme. Poučným príkladom mu mohol byť celý rad iných skvelých filmových myšlienok, ktoré sa podarilo dychtivým filmárom v druhých či tretích pokračovaniach neomylne zabiť.

Latka je poriadne vysoko
Blade Runner nastavil začiatkom 80. rokov latku sci-fi filmom poriadne vysoko. Dodnes je pre mnohých milovníkov žánru synonymom kvality, ktorú nepredstihnú ani moderné možnosti 3-D a iných technológií. Otázne teda opäť je, čo môže divákom ponúknuť nový Blade Runner viac, ako jeho úspešná predloha? O podobe pripravovanej snímky sa zatiaľ veľa nevie. Alcon entertainment zatiaľ nezverejnila ani informáciu, či už na zostavenie príbehu najala nejakého scenáristu, pravdepodobne je teda celý projekt ešte v plienkach. No je veľmi pravdepodobné, že práve vizuálne efekty, ktorými vládol aj pôvodný Blade Runner, budú hrať v novinke významnú rolu.

Podľa momentálnych predstáv producentov by nemalo ísť o skutočný remake, teda „prerábku“, ale skôr o akési voľné pokračovanie, teda v súčasnosti veľmi populárnu nezáväznú formu „vykrádania“. A vykrádať je v tomto prípade naozaj čo. Blade Runner veľmi nezabodoval na poli prestížnych filmových cien – získal napríklad len dve menej významné nominácie na Oscara. Aj tridsať rokov po svojej premiére sa však pravidelne objavuje na prvých priečkach rebríčkov najlepších sci-fi filmov v histórii. Či dokáže Ridley Scott prekonať sám seba, to sa ukáže až v roku 2014, keď sa predpokladá premiéra snímky. Už teraz producenti sklamali časť potenciálnych divákov vyhlásením, že Harrison Ford v ich filme nebude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba