Po premiére Everestu P. Barabáša čaká divákov diskusia s legendárnym horolezcom

Online kinopremiéra oceňovaného filmu už v piatok o 20.20 h.

11.03.2021 16:00
Everest K2 Foto:
Film Pavla Barabáša Everest - Najťažšia cesta je poctou tým, ktorí sa z hory už nevrátili.
debata

Oceňovaný film Pavla Barabáša Everest – najťažšia cesta čaká online kinopremiéra. Príbeh odvahy a odhodlania slovenských horolezcov a zároveň pamiatku na tých, ktorí sa z obávanej hory nevrátili, uvedú v piatok 12. marca o 20.20 h na platforme Kino doma.

Premiéra bude spojená so streamovanou diskusiou. TASR o tom informovala Lucia Mandincová z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Dá sa najťažšia cesta na Mount Everest vyliezť alpským štýlom? Britský horolezec Chris Bonington sa vyjadril, že je to nemožné. Pre štyroch slovenských horolezcov je to však výzva. V roku 1988 nastupujú do juhozápadnej steny Mount Everestu, z ktorej niet návratu.

Film Everest najťažšia cesta spracováva jednu z najväčších tragédií Slovákov v Himalájach. „Je ukážkou húževnatosti, pevnej vôle a presvedčenia, ktoré poháňa ľudí vpred k prekonávaniu vlastných limitov,“ uviedol Barabáš k dokumentu, ktorý získal množstvo významných ocenení na medzinárodných festivaloch v krajinách ako Argentína, Macedónsko či Španielsko.

„Režisér dojímavým spôsobom ukázal zodpovednosť lídra expedície v extrémnych podmienkach,“ zhodnotila dokument porota Medzinárodného festivalu horských filmov Sila hôr v Poľsku.

Po online premiére filmu na www.kino-doma.sk sa na tejto platforme začne diskusia s režisérom Pavlom Barabášom a legendárnym horolezcom Zoltánom Demjánom, jediným žijúcim Slovákom, ktorý vystúpil na horu Mount Everest bez kyslíka.

„Diváci sa môžu zapojiť do diskusie prostredníctvom otázok, ktoré napíšu do chatu v okienku vedľa streamovaného videa,“ poznamenala Mandincová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš #dokument Everest