Film Cigán sa bude uchádzať o oscarovú nomináciu

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vybrala snímku, ktorá sa bude za Slovensko uchádzať o oscarovú nomináciu v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Americkej Akadémii filmového umenia a vedy, ktorá o Oscaroch rozhoduje, zašle drámu Cigán režiséra Martina Šulíka.

21.09.2011 10:00
Cigán - premiéra - Richnava Foto:
Režisér Cigána Martin Šulík
debata

SFTA vyberala slovenského kandidáta zo siedmich filmov. Okrem Cigána to boli tituly Čas grimás, Devínsky masaker, Marhuľový ostrov, Malý zúrivý Robinson, Mŕtvola musí zomrieť a Dom. Šulíkova snímka získala 53 percent hlasov, za ňou sa s 33 percentami umiestnil Dom režisérky Zuzany Liovej a 8 percent hlasujúcich vybralo Marhuľový ostrov v réžii Petra Bebjaka. Do hlasovania sa pritom zapojilo 80 zo 131 členov SFTA.

Cigán je príbehom mladého rómskeho chlapca Adama, ktorému zomrel otec a jeho miesto zastúpil úžerník. Do svojich pochybných kšeftov začne zaťahovať aj Adama a v chlapcovi sa pod tlakom okolností prehlbuje zmätok. Scenár napísal Martin Šulík v spolupráci s Markom Leščákom a nakrúcanie prebiehalo v cigánskej osade, s rómskymi nehercami. Na festivale v Karlových Varoch získal film Zvláštnu cenu poroty a predstaviteľ hlavnej úlohy Ján Mižigár dostal Zvláštne uznanie za herecký výkon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba