Rómovia z Kokavy nahrávali piesne k hollywoodskemu trháku

Hudba a pesničky kokavských Rómov, ktorí sú združení okolo tamojšieho aktivistu a muzikanta Vladimíra Sendreja, sa majú objaviť v hollywoodskom filme Sherlock Holmes: Hra tieňov.

23.09.2011 15:44
Jude Law (vľavo) a Robert Downey Jr. Foto:
V príbehu Sherlock Holmes: Hra tieňov hlavné úlohy stvárnil Jude Law (vľavo) a Robert Downey Jr.
debata

Snímka s Robertom Downeym jr. a Judom Lawom v hlavných úlohách, by mala prísť na plátna kín niekedy na prelome rokov 2011/2012.

„Hudbu k filmu zložil známy skladateľ Hans Zimmer, ktorý ale potreboval k určitým pasážam nefalšovanú pôvodnú rómsku muziku,“ povedal Sendrej. Podľa jeho slov putoval slávny skladateľ v lete so svojím štábom po krajinách východnej Európy a hľadal takú hudbu, ktorá by pre film vyhovovala.

Zimmer na Slovensku oslovil pobočku National Democratic Institute, ktorá mu odporučila niekoľko tunajších rómskych zoskupení, medzi nimi aj skupinu Kokavakere Lavutára (známa aj pod názvom Sendrejovci).

„Keď sme hrali pre Rómov v Rudňanoch, Zimmer si nás bol dokonca pozrieť a rozhodol sa, že nás pozve do Viedne na nahrávanie,“ hovorí Sendrej.

Rómski hudobníci z Kokavy strávili začiatkom septembra v štúdiu niekoľko dní a Zimmer si podľa nich ich pesničky a spontánnosť, s ktorou ich nahrávali, veľmi pochvaľoval. Na tajomného filmového Sherlocka Holmesa sú preto v malohontskej obci už dnes veľmi zvedaví.

Prvý diel filmu v réžii Guya Ritchieho zaznamenal veľký kasový úspech, očakáva sa, že podobne sa bude dariť aj filmovej „dvojke“.

debata chyba