Zomrel herec a režisér Štefan Mandžár

Vo veku nedožitých 69 rokov zomrel v utorok ráno herec a režisér Štefan Mandžár. Umelec, ktorý bol známy najmä vďaka dabingu, podľahol ochoreniu COVID-19.

16.03.2021 14:00
debata

„Ťažko sa nám píše o tejto smutnej správe, nemôžeme tomu doteraz uveriť. Legendárny režisér, jeden z najlepších, ktorí kedy na Slovensku boli, Štefan Mandžár, nás navždy opustil,“ uvádza sa na facebookovej stránke Slovenský dabing.

„Nedá sa ani spočítať, koľko dabingov vytvoril a ani vyjadriť slovami, čo všetko pre rozvoj slovenského dabingu za celý svoj život urobil. Sám doma 1 a 2, Maska, Piaty element, Rýchlejší, ako smrť, Stratení vo vesmíre či legendárny seriál Akty X… Svet dabingu bude opäť chudobnejší o ďalšieho velikána,“ rozlúčili sa s ním na Facebooku jeho kolegovia.

Mandžár sa narodil 10. júna 1952 v Ždiari. Ako herec je známy napríklad z filmov Prázdniny u starej mamy (1976), Ružové sny (1976) či Roky prelomu (1989). V Prešove tiež pôsobil ako režisér v Divadle Jonáša Záborského.

Neskôr sa jeho práca sústredila viac na dabing, ktorý aj režíroval. Najprv v Producentskom centre prevzatých programov, potom pre televíziu Markíza. Dabingu sa vyše 40 rokov venuje i jeho manželka Ľudmila Mandžárová.

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska si zosnulého umelca pripomenie v stredu 17. marca o 17.25 h na Dvojke v relácii Família.

Ako informovala RTVS, Mandžár sa podieľal na slovenskom znení mnohých divácky obľúbených seriálov ako Bol raz jeden život z detskej animovanej tvorby alebo detektívny seriál Matlock. S jeho menom sú späté aj desiatky titulov známych z vysielania Slovenského rozhlasu.

Štefan Mandžár bol držiteľom ocenenia Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti dabingu, no mal i ďalšie ceny za dabing ako napríklad Zlatú slučku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #režisér #úmrtia #dabing #Štefan Mandžár