Melancholia má najviac nominácií na Európske filmové ceny

Dánsky režisér Lars von Trier súťažil v máji na festivale v Cannes s filmom Melancholia. A nedopadlo to tam práve najlepšie. Niežeby bol jeho film nevydarený, ale von Trierovi sa nevydarila tlačovka. Pre svoje výroky o Hitlerovi musel festival opustiť. Melancholia napokon získala v Cannes ocenenie pre najlepšiu herečku (Kirsten Dunstová). A teraz jej prisúdili osem nominácií na Európske filmové ceny, čo je najvyšší počet z balíka nominovaných snímok.

08.11.2011 11:00
Kirsten Dunstová vo filme Melancholia Foto:
Kirsten Dunstová vo filme Melancholia
debata

Žiadny český ani slovenský projekt sa tento rok do finále Európskych filmových cien nedostal. V širšom výbere titulov, ktorý Európska filmová akadémia (EFA) zverejnila v septembri a z ktorého vyberala konečnú zostavu nominovaných, sa pritom nachádzali aj snímky Lidice a Prežiť svoj život. Nakrútili ich českí režiséri Petr Nikolaev a Jan Švankmajer, no koprodukčne sa na nich podieľalo aj Slovensko. V tomto širšom výbere bolo až 45 filmov, ale do finálneho výberu nominovaných sa napokon dostalo len 13 z nich. Ich názvy EFA oznámila uplynulú sobotu. Viac ako 2 500 členov akadémie teraz vyberie víťazov jednotlivých kategórií, ktorých ocení 3.¤decembra na slávnostnom ceremoniáli v Berlíne.

Von Trierova Melancholia, ktorú aktuálne uvádzajú aj slovenské filmové kluby v rámci prehliadky Projekt 100, je nominovaná v kategóriách najlepší film, réžia, scenár, herečka (Kirsten Dunstová aj Charlotte Gainsbourgová), kamera, strih a výprava. O cenu za najlepší európsky film roka sa okrem Melancholie uchádzajú ešte tituly The Artist (réžia: Michel Hazanavicius), Le gamin au vélo (réžia: Jean-Pierre a Luc Dardennovci), Lepší svet (réžia: Susanne Bierová), Kráľova reč (réžia: Tom Hooper) a Le Havre (réžia: Aki Kaurismäki).

Európske filmové ceny sú niekedy označované aj ako európske Oscary a tento rok ich bude EFA udeľovať už po 24. raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba