Wajda chystá film o Lechovi Walesovi

Slávny poľský filmár Andrzej Wajda oslávil v marci 85. narodeniny, do dôchodku sa však zatiaľ nechystá. Najnovšie začal prípravné práce na biografický film o inom slávnom Poliakovi – Lechovi Walesovi.

23.11.2011 08:00
Režisér Andrzej Wajda Foto:
Andrzej Wajda
debata

O príbeh Walesu sa už v 80. rokoch zaujímali americkí filmári a uvažovalo sa, že lídra odborového hnutia Solidarita stvárni Robert De Niro, z projektu však nakoniec zišlo.

Wajdova snímka mala pracovný názov My národ poľský, ktorý sa však najnovšie zjednodušil na Walesa. Film s rozpočtom 15 miliónov zlotých (zhruba 3,4 milióna eur) by sa mal začať nakrúcať už v decembri. Ak pôjde všetko podľa plánu, k divákom sa dostane na prelome rokov 2012 a 2013.

O prípravách filmu informoval aj magazín Hollywood Reporter a zároveň prezradil, že bývalého poľského prezidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier z roku 1983 si zahrá jeden z najpopulárnejších poľských hercov Robert Wieckiewicz. Ten je známy aj slovenským divákom. Zahral si totiž jednu z hlavných úloh vo filme Vlada Balka Pokoj v duši.

Scenár filmu Walesa napísal Janusz Glowacki, s ktorým Wajda spolupracoval už koncom 60. rokov na svojej komédii Lov na muchy. Príbeh sa sústredí na vznik hnutia Solidarita. „Walesa je postava plná fantastickej viery a optimizmu, že sme sa narodili, aby sme sa vymanili z otroctva. Myslím si, že to naozaj funguje. Januszovi Glowackému sa to podarilo zachytiť,“ citovala Wajdu stránka filmneweurope.com.

Walesov politický úspech mal však svoju cenu a náhla politická kariéra bývalého elektrikára si vybrala daň. Píše o tom Walesova manželka Danuta v autobiografii, ktorá vychádza tento týždeň.

Vo svojej autobiografii spomína bývalá prvá dáma Poľska aj na deň, keď sa z jej muža stal vodca Solidarity. Podľa agentúry AP jej manžel vtedy odchádzal z domu s tým, že pôjde zaregistrovať na matriku ich dvojtýždňovú dcéru Aniu. Namiesto toho išiel do lodeníc a stal sa vodcom hnutia, ktoré významne prispelo k pádu komunizmu. „Keď sa zrodila Solidarita, nie okamžite, ale v krátkom čase, bolo po otcovi a manželovi,“ píše Walesová.

V knihe nazvanej Sny a tajomstvá tiež prezrádza, že sa cítila zanedbávaná a na výchovu ôsmich detí bola prakticky sama. „Formálne rozvod neprebehol, ale v našej rodine existovali dva oddelené svety,“ cituje z knihy AP.

Poľské médiá teraz špekulujú, kto by si bývalú prvú dámu krajiny mohol zahrať. Stránka dziennik.pl informovala, že vo finále sa rozhoduje medzi Olgou Boładźovou, Annou Cieślakovou a Anitou Sokołowskou. Vo filme sa má objaviť aj Monica Bellucci. Stvárni taliansku novinárku, ktorá mapuje poľské politické nepokoje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba