Walt Disney - muž, ktorý vyvážal smiech

Jeho animované stvárnenie rozprávky o Snehulienke a siedmich trpaslíkoch je dodnes azda najslávnejším animovaným príbehom všetkých čias.

10.12.2011 06:00
Walt Disney Foto:
Prvá animovaná postavička, ktorá preslávila Walta Disneyho, bol Mickey Mouse.
debata

Legendárny animátor, filmár, ale tiež podnikateľ Walt Disney, ktorý ho stvoril, by sa 5. decembra dožil 110 rokov.

Narodil sa v roku 1901 v americkom Chicagu a v jeho krvi sa zmiešali gény írsko-kanadského otca a nemecko-americkej matky. Jeho prvé kresliarske skúsenosti sa datujú už do detských rokov, počas štúdia na strednej škole kreslil do školského časopisu a svojou tvorbou reflektoval najmä patriotické témy a prvú svetovú vojnu. Ako šestnásťročný predčasne opustil školu a hlásil sa do armády, pre nízky vek ho však nevzali. Do Európy sa však nakoniec dostal ako pracovník Červeného kríža.

Slávny filmár a animátor Walt Disney s plyšovou... Foto: Beginningofahero.com
Walt Disney Slávny filmár a animátor Walt Disney s plyšovou postavičkou Káčera Donalda - jedného zo svojich hrdinov.

Po návrate do USA bolo pre Walta ťažké nájsť prácu, pomohol mu jeho brat Roy, vďaka ktorému začal kresliť do novín karikatúry a tiež reklamy. V roku 1922 už vo vlastnom štúdiu v New Yorku s kamerou z druhej ruky vyrobil dvojminútový reklamný film pre miestne divadlá. Nakrútil aj sériu kreslených filmov nazvanú Laugh-O-grams a o trošku dlhší, sedemminútový, film Alice in Cartoonland.

Prelom prišiel až s postavičkou Mickey Mousa. Zaujímavosťou je, že pôvodne ho Walt Disney nazval Mortimer Mouse, ale na žiadosť manželky meno postavičky zmenil. Celkom prvý príbeh s populárnym myšiakom bol nemý, úspech sa však dostavil, až keď Disney uviedol krátky animovaný film so zvukovým podmazom. Za postavičku, ktorá aj dnes patrí k legendám, dostal v roku 1932 čestného Oscara.

„Ak sa ľudia smejú na Mickey Mousovi, znamená to, že je ľudský a to je tajomstvo jeho popularity,“ zhodnotil o niekoľko desaťročí úspešný autor, ktorého kresliarska vášeň mala od počiatkov jasný cieľ – celovečerný film. Ten prišiel v roku 1937 a išlo už o spomenutú Snehulienku a sedem trpaslíkov. Legendárna rozprávka prilákala do kín množstvo divákov aj napriek ekonomickej kríze. Disney za ňu získal jedného klasického a sedem miniatúrnych Oscarov.

V období druhej svetovej vojny vytvorili štúdiá Walta Disneyho, vtedy už obklopeného skupinou talentovaných špičkových kresliarov, niekoľko motivačných filmov pre vojakov americkej armády. Disney sa však nevyhol ani podozreniam z antisemitizmu. Vyčítali mu najmä, že do USA ešte v tridsiatych rokoch minulého storočia pozval režisérku Leni Riefenstahlovú. Po druhej svetovej vojne jeden čas vystupoval ako zanietený bojovník proti komunistom. Vypovedal dokonca pred americkým Kongresom proti niekoľkým kolegom, ktorých obvinil z propagácie komunizmu.

Našťastie sa neskôr vrátil naplno k tomu, čo išlo Disneymu najlepšie – zábave malých aj veľkých. V roku 1955 si splnil osobný sen a otvoril prvý Disneyland Park. „Nechcem, aby ľudia vnímali skutočný svet, keď budú v Disneylande. Vytvoril som pre nich iný svet,“ uviedol spokojný génius, ktorý sa stále viac stával podnikateľom a finančníkom. Zábavu našťastie neodsunul na druhú koľaj. Jeho spoločnosť začala produkovať aj hrané snímky a v 60. rokoch sa stala jedným z najúspešnejších amerických filmových štúdií. Pod hlavičkou Disney Studios vznikla napríklad aj úspešná a oceňovaná Mary Poppinsová.

A hoci Walt Disney zomrel 15. decembra 1966 v nemocnici v Los Angeles, detskí miláčikovia ako Pluto, Bambi, Káčer Donald či už spomenutí Mickey Mouse a Snehulienka so svojím sedemčlenným ansámblom zostali nesmrteľní. Vďaka nim svet nikdy nezabudne ani na muža, ktorý im vdýchol život a pobavil milióny malých i veľkých. Veď ako sám hovoril, „najdôležitejším importom Ameriky by mal byť smiech“.

3 x Walt Disney
- tvorba štúdií Walta Disneyho bola 59-krát nominovaná na Oscara, zlatých sošiek získal 22
- štart prvého Disneylandu podporil aj Ronald Reagan, v tom čase populárny herec, neskôr americký prezident
- posledná vec, ktorú pred smrťou napísal, bolo meno herca Kurta Russella. Ani Russell dodnes nevie prečo.

debata chyba