Streepovú chvália, film o Thatcherovej kritizujú

Minulý štvrtok získala Meryl Streepová ďalšiu nomináciu na Zlatý glóbus. Nebola druhá, piata ani desiata, ale dvadsiata šiesta. Nik ich nemá viac. A všetci vedeli, že Streepovú nominujú aj tento rok. Veď sa predviedla v úlohe bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej a médiá jej výkon ospevujú.

20.12.2011 09:00
Meryl Streep Foto:
Meryl Streepová
debata

Na film The Iron Lady (Železná lady) sa však objavuje aj kritika. A debatujú o ňom i samotní politici. Robovi Wilsonovi, konzervatívnemu členovi parlamentu, prekáža, že sa filmári viac nesústredili na mladšie roky Margaret Thatcherovej a ukazujú ju ako starú, osamelú a chradnúcu ženu trpiacu demenciou.

Prečo sa tvorcovia toľko zaoberajú jej podlomeným duševným zdravím, keď to kedysi bola vplyvná a významná politička? Prečo sa oveľa viac nesústreďujú na jej kariéru? pýta sa Wilson a uvažuje o tom, či autori snímky prejavili dostatok ľudskosti. Výsledné dielo označil za „dotieravé a nenáležité“, hoci je vraj kvalitne nakrútené.

„Vo filme nie je veľa mužov, takže nepôsobí pravdivým dojmom. Namiesto toho tvrdí, že pád Sovietskeho zväzu bola len jej (Thatcherovej) zásluha. Kladie na ňu priveľký dôraz a príliš zjednodušuje dejiny,“ myslí si o dráme The Iron Lady John Campbell, autor životopisnej knihy, ktorou sa filmári inšpirovali. Ako uvádza webová stránka telegraph.co.uk, Campbellovi v príbehu chýba väčší priestor pre mužské postavy. Menuje pritom Thatcherovej kolegu Geoffreyho Howa, ktorého tvorcovia karikujú a neprikladajú mu takú dôležitosť, akú by si zaslúžil.

Obaja kritici, Wilson aj Campbell, sa však zhodujú na tom, že herecký výkon Meryl Streepovej je výborný. Tá síce neprijala úlohu bez výhrad, pretože sama sa s politikou Margaret Thatcherovej nestotožňuje, ale na bývalej britskej premiérke ocenila viaceré kvality. Najmä jej húževnatosť, pracovitosť aj odvahu robiť nepopulárne rozhodnutia. „Margaret hovorí, že ak urobíte tvrdé rozhodnutia, ľudia vás budú nenávidieť. Neskôr sa však poďakujú. A takto musí uvažovať aj matka – teraz je to bolestivé a deti ma neznášajú, ale z dlhodobého hľadiska to bude fungovať,“ cituje Streepovú internetová stránka timesofoman.com.

Podľa herečky film odráža plnosť života, v ktorom bolo veľa dosiahnutého, a nie je v ňom nič, čo by Thatcherovú zneucťovalo. Prečo si však britská režisérka Phyllida Lloydová, ktorá nakrútila aj úspešný titul Mamma Mia!, vybrala na stvárnenie hlavnej úlohy práve 62-ročnú Streepovú? „Margaret Thatcherová je najvýznamnejší ženský vodca tejto krajiny od čias Alžbety I. Takže som pre túto postavu chcela najvýznamnejšiu svetovú herečku,“ vysvetlila Lloydová.

The Iron Lady bude mať americkú premiéru 30. decembra a britské kiná začnú snímku premietať 6. januára, teda zhruba tri týždne pred vyhlásením oscarových nominácií. Ozaj, koľko ich počas kariéry získala Streepová? Šestnásť. Vlastne sedemnásť. Nomináciu za The Iron Lady možno k tým doterajším pokojne prirátať už teraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba