Veľa princezien... a Katarína Kolníková

Perinbaba, Mrázik, Tri oriešky pre Popolušku, Pyšná princezná, Shrek... To, čo sa s televíznymi Vianocami spája každoročne, dostane divák opäť. Markíza sa sústredila na československú klasiku a TV JOJ sa zamerala na zahraničné tituly. Slovenská televízia vykombinovala program s pomocou archívu a menej známych novších filmov. Čerstvú rozprávkovú novinku z vlastnej produkcie na rozdiel od Českej televízie nepredstaví. Na Štedrý večer však v premiére uvedie film ...a já, Katarína Kolníková.

22.12.2011 09:00
Záber z filmu ...a já, Katarína Kolníková,... Foto:
Záber z filmu ...a já, Katarína Kolníková, ktorý odpremiéruje Slovenská televízia 24. decembra večer na Dvojke.
debata

Keď nie seriál, aspoň film
„Nikdy by som si nepomyslel, že práve o tom, koho poznáme najlepšie, sa píše asi najťažšie,“ povedal Stanislav Štepka o príprave scenára k snímke …a já, Katarína Kolníková. Napísal hneď niekoľko verzií, tie prvé dokonca ešte v roku 2000. Neskôr sa texty dostali do rúk jeho synovi Jurajovi, s ktorým sa dohodli na celkom novej podobe scenára. Spoločnej. Juraj Štepka pritom film aj režíroval. „Jurajova napoly dokumentárna a napoly hraná filmová úvaha o legendárnej herečke nášho Radošinského naivného divadla začala nadobúdať konkrétnu filmovú podobu koncom jari tohto roka, teda krátko po nedožitej deväťdesiatke pani Kolníkovej,“ vysvetlil Štepka pre Pravdu.

Katarína Kolníková zomrela v roku 2006, čo ovplyvnilo aj výslednú podobu snímky. „V jednom zo scenárov rozpráva na radošinskej konečnej stanici svoj farbistý životno-javiskový autentický príbeh. Žiaľ, realizácie sa už nedožila, a tak sme oslovili jej dlhoročnú priateľku Zuzku Kronerovú, či by pre film nenahovorila štylizovaný sprievodný text, teda čosi ako monológ pani Kolníkovej. Zuzka sa úlohy zmocnila majstrovsky,“ prezradil Stanislav Štepka. A naznačil zároveň, že jeden film nemôže o osobnosti Kataríny Kolníkovej vypovedať všetko. „Jej životný príbeh je taký kľukatý a pestrý, že by poskytol bohatý materiál aj na filmový seriál,“ uzavrel zakladateľ Radošinského naivného divadla. Takmer hodinový dokument s hranými scénami odvysiela 24. decembra o 19.50 druhý program Slovenskej televízie.

Počas sviatkov bude Slovenská televízia pokračovať aj v uvádzaní dokumentov z nového cyklu Slovenské kino (tentoraz na tému Jánošík) a hraných snímok z projektu Filmoviedky. Najbližší pondelok uvedie Jednotka tretiu Filmoviedku – Olé, zápražka. A mal by to byť humorne ladený príbeh, čo sa o tých predchádzajúcich rozhodne nedá povedať. Režisér Dodo Banyák nechal zápasiť dvoch kohútov na jednom smetisku, ktoré tvorí z veľkej časti reštauračná kuchyňa, a v hre je aj priazeň ženy.

Romantika pre deti aj dospelých
Animované komédie patria v kinách k najnavštevo­vanejším filmom a je pochopiteľné, že viaceré sa dostali aj do vianočného programu televízií. Sú tam tie, o ktorých sa hovorí všade a stále (Shrek, Kung Fu Panda), také, ktoré za veľa nestoja (Garfield 2, Divočina) alebo vianočné „úlety“ hrdinov Madagaskaru či Doby ľadovej. A disneyovka Princezná a žaba (2009). Klasicky animovaná, príjemne spomienková. Odohráva sa v starom New Orleanse a obsahuje hudobné čísla, v ktorých sa prepletá džez, blues aj gospel. Hrdinkou je dievčina, ktorá si chce splniť sen pobozkaním princa zakliateho na žabu. Akurát, že ten bozk premení na žabu aj ju, čím sa začína dobrodružná cesta dvoch povahovo úplne odlišných postáv. Film Princ a žaba uvedie TV JOJ večer na 1. sviatok vianočný.

Cez Vianoce sa nedá vyhnúť ani romantickým snímkam a pri niektorých by to bola aj škoda. Tento rok to platí o klasike Odviate vetrom, ktorú 25. decembra odvysiela televízia Doma. Výpravná melodráma, ktorá zachytáva osudy Scarlett O'Hara (hrá ju Vivien Leighová) a jej vzťah s Rhettom Butlerom (Clark Gable) počas a po skončení americkej občianskej vojny, vznikla v roku 1939 a okrem ôsmich Oscarov získala aj obrovské publikum. Dodnes sa radí k najúspešnejším filmom všetkých čias a mnohí ju zároveň považujú za jeden z najvýznamnejších. Jej nakrúcanie sa však za idylku označiť nedá, napokon sa s ním trápili až traja režiséri. A ani diváci to nebudú mať ľahké – keď chcú Odviate vetrom odsledovať v televízii, musia si na to vyhradiť štyri hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba