Americkým kinám ubudli diváci. A nie sú jediné

Filmové štúdiá nemôžu byť spokojné s tým, ako sa vlani vyvíjala situácia na americkom trhu. Do kín tam prišlo 1,28 miliardy divákov, čo je najnižšia návštevnosť od roku 1995. Najväčšie hollywoodske spoločnosti môže tešiť aspoň to, že ich filmy mali rekordné tržby v zahraničí, mimo Spojených štátov a Kanady. Výborné výsledky zaznamenali najmä v Číne.

04.01.2012 16:00
Harry Potter a jeho fanúšikovia zistia, že... Foto:
Harry Potter a dary smrti II. bol minulý rok celosvetovo najúspešnejší film
debata

Dôvodov je viac
Odborníci tvrdia, že za poklesom návštevnosti amerických kín stojí nestabilná ekonomická situácia a viacero možností, ako si film pozrieť mimo kina, alebo sa zabaviť iným spôsobom. Niektorí pripomínajú aj nedostatok výrazných filmových titulov, ktoré by tržby zásadnejšie ovplyvnili (pomohol by hit ako Avatar). Alebo nárast priemernej ceny lístka, ktorá sa pohybuje okolo 8 dolárov (asi 6,1 eur). Ak sa k tomu prirátajú výdaje za cestu, občerstvenie, príplatok za vstupenku na 3D projekciu alebo nákup viacerých lístkov, tak už to nie je lacný špás. Zvlášť v súčasnosti. A keď ešte diváka daný film sklame, potom si opätovnú návštevu kina dobre zváži.

Do amerických kín teda vlani prišlo 1,28 miliardy divákov, kým rok predtým to bolo takmer 1,34 miliardy. Vlaňajšie tržby kín pritom poklesli v porovnaní s rokom 2010 zhruba o 3,4 percenta. Čo sa týka mimoamerických trhov, tak tam šestica najväčších hollywoodskych štúdií ustanovila rekord v tržbách, keď ich filmy vlani na predaji lístkov vyniesli 13,5 miliardy dolárov (10,4 miliardy eur). Veľká časť tržieb pritom pochádzala z 3D projekcií, ktoré bývajú za vyššie vstupné. Pri záverečnej časti Harryho Pottera to bolo 54 percent, pri tretej časti Transformers až 74 percent, cituje webová stránka hollywoodrepor­ter.com zástupcov spoločností Warner Bros. a Paramount. Najúspešnejším filmom v amerických aj mimoamerických kinách bol pritom spomínaný Harry Potter a Dary smrti II., ktorý celkovo utŕžil viac ako 1,3 miliardy dolárov (asi miliarda eur).

Poklesy sú aj na Slovensku a v Česku
Samozrejme, „rozlúčkový“ príbeh Pottera mal úspech aj na Slovensku, kde si ho pozrelo približne 213-tisíc divákov. Lenže ani tunajšie kiná si vlaňajšiu návštevnosť nemôžu pochvaľovať. Predseda Únie filmových distribútorov SR Ivan Sollár pre Pravdu potvrdil, že došlo k úbytku divákov aj k poklesu tržieb. Vlani do slovenských kín prišlo približne 3 550 000 ľudí a v porovnaní s rokom 2010 ide o 10-percentný pokles návštevnosti.

Veľmi výrazné straty divákov však pocítili kiná v Českej republike. Kompletná štatistika za uplynulý rok síce ešte nie je hotová, ale výsledky od januára do konca novembra jasne ukazujú, že vlani sa českým kinám darilo podstatne menej ako v roku 2010. V uvedenom období tam zaznamenali návštevnosť 9,9 milióna divákov, čo je až o 2,6 milióna ľudí menej ako v rovnakom období roku 2010. V tržbách je rozdiel približne 300 miliónov korún. A hoci sa ešte čaká na zarátanie decembrových výsledkov, už teraz sa dá vytušiť, že vlaňajšia návštevnosť českých kín bude zrejme najnižšia od roku 2005.

Tajomník českej Únie filmových distribútorov Jaroslav Pecka označil za hlavné dôvody spomínaného stavu menej výrazných filmových ťahákov v distribúcii a ekonomickú krízu. Pre zaujímavosť, najúspešnejším filmom českých kín v období január – november 2011 je komédia Muži v nádeji, ktorú videlo 824-tisíc divákov. Český titul tak prekonal aj záverečnú časť Harryho Pottera. Najúspešnejší film slovenského tvorcu sa v českej distribúcii umiestnil na 114. mieste rebríčka. Ide o Dom Zuzany Liovej, ktorý si pozrelo takmer 12-tisíc ľudí. Českú premiéru mal však až 20. októbra, pričom rebríček zohľadňuje návštevnosť len do konca novembra.

Tento rok bude smerodajný
Agentúra Reuters cituje Paula Dergarabediana, ktorý sa zaoberá problematikou návštevnosti kín a hovorí, že v tomto smere bude dôležitý práve rok 2012. Počas neho sa má ukázať, kde je problém a či ten hlavný tkvie v ponuke kín. Filmové štúdiá pritom pripravujú viacero titulov, ktoré by mohli pred plátna dostať veľké publikum. Spomenúť treba aspoň nový batmanovský film Christophera Nolana The Dark Knight Rises, pokračovania úspešných animovaných komédií (napríklad Madagaskar či Doba ľadová), sci-fi The Hunger Games, Prometheus, fantasy Hobbit či záver Twilight ságy.

Samozrejme, na Slovensku treba rátať aj s českými filmami a najmä komédie môžu návštevnosť pekne vylepšiť. Nie je však vylúčené, že zaboduje aj nejaká slovenská novinka. Veď čerstvým príkladom obrovského úspechu je snímka Lóve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba