Bigelowová vraj veľa vie. O love na bin Ládina

Režisérka Kathryn Bigelowová, držiteľka Oscara za vojnový film Smrť čaká všade, to s najnovším projektom nemá ľahké. Chcela by rozprávať o americkom "love" na Usamu bin Ládina, ale čelí podozreniam, že v rukách má aj tajné informácie. O vojenskej akcii na dolapenie a zneškodnenie vodcu teroristickej siete Al-Kajdá vie vraj priveľa. A môže to byť vďaka zdrojom z Pentagonu a CIA.

09.01.2012 17:00
Kathryn Bigelow Foto:
Režisérka Kathryn Bigelow
debata

Bigelowová na filme pracuje so scenáristom Markom Boalom, ktorý stál aj za spomínaným titulom Smrť čaká všade. Na to, že pri príprave svojho najnovšieho projektu sa dostali možno až príliš blízko k veľmi citlivým informáciám, upozornil ešte vlani v lete republikán Peter King. Žiadal pritom, aby sa vec prešetrila. A Pentagon i CIA sa tým začali zaoberať.

Vznikajú zároveň dohady, či Obamova administratíva nemohla filmárom vychádzať v ústrety aj preto, aby tesne pred voľbami pripomenula zásluhy súčasného prezidenta Spojených štátov. Podľa webovej stránky denníka The New York Times bola premiéra filmu plánovaná pôvodne na október tohto roka, teda ešte do predvolebného obdobia. Napokon ju však presunuli na neskôr.
Režisérka Kathryn Bigelowová tvrdí, že sa týmto projektom zaoberá už roky a s Boalom na ňom pracovala dávno pred smrťou bin Ládina, ktorého zabili americké jednotky vlani v máji. Jej film má zohľadniť úsilie posledných troch prezidentov USA – Billa Clintona, Georgea Busha a Baracka Obamu.

V súvislosti s predstaviteľom hlavnej úlohy očakávanej snímky sa hovorí o Joelovi Edgertonovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba