Slovenský film štartuje sezónu revolúciou

Muži revolúcie budú prvou slovenskou novinkou v tohtoročnej ponuke kín. Nie je to hraný film, tie majú prísť neskôr a bude medzi nimi aj mysteriózny triler či horor. Muži revolúcie sú dokument, ktorý nakrútila Zuzana Piussi a dostane sa do filmových klubov. Premiéru má už vo štvrtok 19. januára.

18.01.2012 09:00
Kristína Farkašová, Andrej Dúbravský (vzadu) a... Foto:
V snímke Anjeli hrajú Kristína Farkašová, Andrej Dúbravský (vzadu) a Peter Bebjak.
debata

Nežná inak
Piussi sa rozhodla venovať téme nežnej revolúcie, a tak vyspovedala jej protagonistov. Pripomína však, že nerobila film o revolúcii ako o slávnostnej spomienke. To, čo aktéri s odstupom času hovoria, konfrontuje s archívnymi materiálmi a neraz tým zviditeľňuje naivitu.

„Nesnažila som sa rozprávať príbeh nežnej revolúcie tradičným spôsobom. Prekáža mi akási naivná legenda o víťazstve pravdy a lásky nad lžou a nenávisťou, ktorú udržujú tradičné oslavy 17. novembra. Je to podľa mňa spoločensky škodlivá rozprávka o boji dobra so zlom. Falošný mýtus. Gýč,“ myslí si autorka dokumentu Muži revolúcie, ktorý má udalosti okolo novembra 1989 demýtizovať.

„Vôbec sa mi nepáči stav spoločnosti, ku ktorému sme sa dostali. Hodnoty revolúcie sú dávno zabudnuté. Vo filme ma preto skôr zaujímal rýchly postup kontrarevolúcie a anatómia rozpadu VPN,“ dodala Piussi. S tým, že keď robila rozhovory s aktérmi revolúcie, rozprávali jej celkom odlišné príbehy. A zároveň v nich vycítila určitú traumu. „Myslím, že skutočným dieťaťom revolúcie je Gorila. Na Slovensku sa nakoniec dohodne každý s každým. Dodnes je to tak, že volíme ľudí, ktorých potom ovládajú nejakí nepredstaviteľne bohatí paraziti,“ uzavrela Zuzana Piussi.

Do temnej budúcnosti
Prvým hraným filmom zo slovenskej produkcie bude tento rok pravdepodobne titul Immortalitas. Mysteriózny triler, ako o ňom hovoria tvorcovia. Na čele s mladým scenáristom a režisérom Erikom Bošnákom. Ešte ako študent VŠMU nakrútil film, ktorý obsahuje aj náročné trikové pasáže a odohráva sa v roku 2025.

Hrdinom príbehu je Adam (hrá ho Karol Csino), ktorý kedysi zapredal dušu Diablovi, aby zachránil svoju rodinu. Odvtedy je nesmrteľný a putuje svetom, ktorý devastujú katastrofy. Diabol sa dá poraziť, ak Adam získa bájne elementy života. Pomohlo by to aj posledným ľuďom, ktorí ešte nestratili nádej… Immortalitas sa má do kín dostať 1. marca.

Komédia a gay film
Na koniec marca bola pôvodne naplánovaná premiéra kriminálnej komédie Tigre v meste, napokon sa však presunie na niektorý z ďalších jarných mesiacov. Je to celovečerný debut režiséra Juraja Krasnohorského, ktorý do svojho rozprávania vnáša dosť nezvyčajné prvky.

„Verím, že náš film je vtipný a má aj svoju hĺbku,“ uviedol pred časom pre Pravdu Krasnohorský. „Humor tu vychádza z postáv, ktoré sú veľmi obyčajné, ale svojím správaním pretvárajú svet na absurdnú komédiu. Vo farbách, oblečení, kompozícii záberov je silná štylizácia a zároveň sme sa snažili čo najviac vzdialiť dialógom šuštiacim papierom a zaváňajúcim Maticou slovenskou,“ prezradil tvorca Tigrov v meste.

Koncom apríla by mohla mať premiéru nízkorozpočtová snímka Anjeli v réžii Róberta Švedu. Tvorcu, ktorý stojí za viacerými televíznymi projektmi a Anjelmi sa vracia k celovečernému hranému filmu. „Seriály vznikajú veľmi rýchlo, diváka v nich treba stále podnecovať, byť dynamický. Anjeli sú návratom k pomalšiemu, atmosférickému, vizuálnemu rozprávaniu,“ povedal pre Pravdu Šveda.

Tým, ktorí videli jeho predchádzajúci film Démoni (2007), Šveda odkázal, že v príbehovej linke Anjelov je v porovnaní s ním väčšia jednoduchosť. „Ale nie je polopatizmus komerčných filmov. Anjeli tiež potrebujú aktívneho diváka. Sú pozitívnejší a štylizovanejší ako Démoni, ktorí kládli dôraz na autenticitu,“ ozrejmil režisér.

Anjeli majú byť prvým slovenským gay filmom, presnejšie je to tzv. gay themed movie. Zaoberá sa vzťahovými problémami ťažko chorého homosexuála Michala, ktorého hrá Peter Bebjak.

Bude aj horor?
Peter Bebjak je aj režisér a diváci mohli vlani vidieť jeho Marhuľový ostrov – baladicky ladenú melodrámu. V prvom polroku 2012 má pritom predstaviť svoj ďalší film. Tentoraz ide o mysteriózny horor a jeho pracovný názov je Zlo. Kamil Kollárik, Andrej Dúbravský, Richard Felix či Tom Sotak účinkujú v príbehu, ktorý ukazuje, že zlo môže byť kdekoľvek okolo nás a vôbec o tom nemusíme vedieť.

Už teraz je žánrová rôznorodosť nových slovenských filmov zaujímavá. A to sa možno v prvých mesiacoch roka dočkáme aj ďalších titulov. Napríklad tragikomédie Konfident, v ktorej má režisér Juraj Nvota poukázať na absurditu komunizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba