Dustin Hoffman pokúša šťastie v seriáli Luck

Dustin Hoffman v úlohe bývalého trestanca, ktorý sa oddáva omamnej atmosfére konských dostihov? Pre oscarového herca, známeho z filmov Rain Man či Kramerová verzus Kramer, tak trochu netradičná úloha.

09.02.2012 14:00
Nick Nolte, Dustin Hoffman Foto:
Nick Nolte a Dustin Hoffman sú hlavnými hereckými lákadlami seriálu Luck.
debata

Kritici však jeho výkon v seriáli Luck chvália a vysokou sledovanosťou prvé odvysielané epizódy odmenili aj americkí diváci. Od pondelka 6. februára môžu kvality najnovšieho hviezdne obsadeného seriálu z produkcie HBO posúdiť aj slovenskí a českí diváci. Tunajšie HBO ho vysiela len osem dní po jeho absolútnej premiére v USA.

Chester „Ace“ Bernstein má už poriadne cez šesťdesiat. No všetky svoje životné skúsenosti získal vďaka kariére kriminálnika a vášnivého gamblera a inak sa žiť nechystá ani po tom, čo ho po troch rokoch prepustia z väzenia. Ešte spoza mreží organizuje kúpu sľubného žrebca, s ktorého pomocou by rád ovládol miestnu dostihovú scénu. Ako divák seriálu Luck od začiatku správne tuší, viac ako túžba po peniazoch, poháňa ho túžba po pomste.

Luck je ďalší z dnes už celkom slušného počtu seriálov, ktoré divákom prinášajú hviezdy najväčšieho formátu v premiére priamo do obývačky. Nepochybne tiež ide o ďalší titul, ktorý pre svojich tvorcov zabojuje o prestížne televízne ceny. Sťažovať sa iste nebude ani sám Hoffman. Napriek tomu, že jeho meno pozná každý, kto sa o kinematografiu aspoň trochu zaujíma, vymenovať aspoň tri naozaj úspešné tituly, v ktorých sa za posledné roky objavil, je už o čosi ťažšia úloha (azda najúspešnejšou bola, paradoxne, jeho hlasová rola v dvoch pokračovaniach animovaného filmu Kung-fu panda). Herec rád o sebe tvrdí, že vždy najskôr hľadá dôvody, pre ktoré by film mohol odmietnuť, navyše k televíznej tvorbe sa nikdy nestaval s veľkým nadšením. Buď ho teda seriál Luck okúzlil mimoriadne príťažlivým scenárom, alebo pre starnúcu hviezdu ide o šikovnú príležitosť pripomenúť sa opäť v charakterovej úlohe – hoci „len“ na televíznej obrazovke.

Hoffman napokon nie je jedinou hviezdou seriálu Luck. Svoje televízne šťastie skúša aj Nick Nolte, a to v úlohe starnúceho trénera dostihových žrebcov. „Seriál, keď ide o dobrý scenár, má oproti filmu pre herca veľké výhody. Nemá totiž vopred daný koniec. Každá nová epizóda je prekvapením, čo je poriadnou výzvou pre hercovu kreativitu,“ pochvaľoval si Nolte prácu pre televíziu v rozhovore pre Huffington Post. A Hoffman zase tvrdí, že odkedy nakrúcal film Kramerová verzus Kramer práve v čase, keď sám v súkromí prechádzal rozvodom, je seriál Luck najbližšie, ako sa jeho kariéra dostala k realite. Či hovoril o autenticite scenára, alebo o vlastnom stotožnení sa s postavou starého kriminálnika, bližšie neobjasnil.

Prvú epizódu seriálu Luck americká HBO odvysielala 28. januára, krátko po tom stanica hrdá na vysokú sledovanosť aj priazeň kritikov oznámila, že plánuje investovať aj do jeho druhej série. Tá prvá má deväť epizód. Druhú z nich česko-slovenská mutácia HBO odvysiela už v pondelok 13. februára o 20. hodine.

debata chyba