Opäť 'udrú' živly. Tentoraz filmové

Filmový seminár 4 živly je už zabehnuté podujatie, akurát sa doteraz konalo iba v lete. Organizátori sa však rozhodli, že pripravia aj jeho zimné vydanie. V tento piatok sa teda začne 1. ročník Zimného filmového seminára 4 živly. Potrvá do nedele a uskutoční sa na osvedčenom mieste - v Banskej Štiavnici. Téma podujatia je Tí druhí.

23.02.2012 09:00
Záber z filmu Cigán Foto:
Na seminári premietnu aj film Cigán
debata

Program je zostavený zo slovenských a maďarských snímok, ktoré sa vyslovujú k vzájomným vzťahom susediacich krajín, ale zaoberajú sa aj tým, ako sa v týchto štátoch žilo a žije rôznym menšinám. Predovšetkým rómskej. „Zimný seminár sa bude tematicky dopĺňať s tým letným, pretože na leto sme si pripravili tému Hranice a teraz sa cez filmy pozrieme za naše južné hranice. Bude to akási ochutnávka k letnému vydaniu 4 živlov, hoci programová ponuka je rozdielna,“ vysvetlila organizátorka akcie Daniela Chlapíková.

Už v piatok večer sa na seminári predstaví najnovší film režiséra Martina Šulíka Cigán, o ktorom príde do Štiavnice porozprávať scenárista Marek Leščák. Premietnu ho v Komunitnom centre Šobov a po projekcii sa má uskutočniť otváracia párty s cigánskou muzikou. V programe 4 živlov sú však aj oveľa staršie snímky zobrazujúce Rómov. Napríklad Upre Roma z roku 1955, v ktorej sa hovorí o potrebe trpezlivosti, tolerancie a pomoci zo strany väčšinového obyvateľstva. Dokument Žijú vedľa nás (1974) zase podľa Zuzany Mojžišovej, ktorá pre seminár tieto filmy vyberala, zastupuje názor, že „správna cesta“ vedie cez „úplnú asimiláciu, totálne opustenie starého života“. Ako sa časom vyvíjal pohľad slovenských filmárov na túto tému, odzrkadľujú tituly Šiel som dlhou cestou (1988), O Soni a jej rodine (2006) či Cigarety a pesničky (2010).

Nazeranie na život Rómov je príznačné aj pre niektoré maďarské snímky v programe 4 živlov. Svoju „dokumentárnu komédiu“ Bahrtalo! príde do Štiavnice uviesť režisér Robert Lakatos. Jeho film rozpráva o dvoch priateľoch – Rómovi Lalim a Maďarovi Lórim, ktorí sa v snahe urobiť biznis vyberú z Transylvánie naprieč Európou až do Egypta. Na seminár má zavítať aj režisérka Angéla Galán, ktorá predstaví svoj dokument Szlovákmagyarok. „Autorka je Maďarka, ktorá žila do 18 rokov na Slovensku a potom sa presťahovala do Budapešti. Vo svojom filme sa snaží pozrieť na to, kým vlastne je a ako vníma otázku národnej identity,“ ozrejmila Daniela Chlapíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba