Čínske médiá zamlčali oscarový úspech režisérky Chloé Zhao

Na historický úspech režisérky Chloé Zhao, narodenej v Pekingu, ktorej film Krajina nomádov v noci na pondelok ocenili Oscarom v kategóriách najlepší film i najlepšia réžia, zareagovalo čínske vedenie cenzúrnymi zásahmi.

27.04.2021 10:00
debata
Režisérka a producentka Chloé Zhao pózuje so... Foto: TASR/AP, Chris Pizzello
Chloé Zhao Oscar Ceny Odovzdávanie Režisérka a producentka Chloé Zhao pózuje so soškami Oscarov, ktoré získala za film Krajina nomádov.

Hlavné štátne médiá vrátane tlačovej agentúry Sinchua či stanice CCTV totiž o tom, že získala ocenenie Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) vôbec neinformovali.

Čiastočne vymazané boli aj príspevky na sociálnych sieťach týkajúce sa ocenení tejto režisérky, ktorá má americké občianstvo.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí odmietol jej úspech na udeľovaní Oscarov komentovať slovami, že „nejde o diplomatickú záležitosť“.

V poradí 93. ročník odovzdávania filmových cien Oscar sa konal v americkom meste Los Angeles v noci na pondelok. Najúspešnejšia snímka, Krajina nomádov, ktorú nominovali v šiestich kategóriách, je elegickým road movie o starnúcej, marginalizovanej generácii Američanov brázdiacich západ Spojených štátov v dodávkach.

Film triumfoval v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia a najlepšia herečka v hlavnej úlohe (Frances McDormandová). Chloé Zhao, ktorá má síce americké občianstvo, ale narodila sa a vyrastala v Číne, sa stala iba druhou ženou, ktorá získala Oscara za réžiu.

Začiatkom marca čínske noviny Global Times ešte Zhao chválili ako „pýchu Číny“, keď Krajina nomádov bodovala na 78. ročníku odovzdávania Zlatých glóbusov.

Prístup Pekingu sa však zmenil po tom, čo sa v Číne na internete rozšíril starší rozhovor s režisérkou, v ktorom svoju krajinu kritizovala ako „miesto lží“.

V posledných dňoch z čínskeho internetu vymazali reklamné materiály aj odkazy na Krajinu nomádov a informácie o filme zmizli tiež z čínskych webstránok na predaj lístkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #film #cenzúra #Oscar #Chloé Zhao