Elizabeth Taylorová bola ako báseň

Elizabeth Taylorová bola krásna a príťažlivá žena, no zároveň dobrá herečka. Stala sa neprehliadnuteľnou, a to skoro. Pre svoj zjav, filmové úlohy aj dramatické zápletky v súkromnom živote. V týchto dňoch by sa dožila osemdesiatky. Zomrela vlani v marci.

03.03.2012 07:00
Elizabeth Taylor Foto:
V roku 1994 si herečka Elizabeth Taylor zahrala aj vo filmovej adaptácii známeho kresleného seriálu Flinstonovci.
debata

Keď sa jej magazín Rolling Stone pýtal, či by aj ona opísala vzťahy v starom Hollywoode ako rodinné, odvetila, že pre ňu to skôr bola továreň. Filmové štúdio nepovažovala za svoje útočisko, producenti ju prosto používali. A do tohto sveta skočila už ako dieťa. „Vždy som však bola sama sebou,“ povedala Taylorová v roku 1987. Do Ameriky prišla krátko pred vojnou z Británie.

Pre Taylorovú sa všetko vyvíjalo akoby zrýchlene. S nakrúcaním v Hollywoode začínala ako 9-ročná, prvý raz sa vydala aj rozviedla ešte ako tínedežerka a do svojej dvadsaťpäťky už mala dve deti. Popritom stále pracovala a mohla sa chváliť napríklad filmom Obor (1956), v ktorom účinkovala s Jamesom Deanom a Rockom Hudsonom. Onedlho zase prišla Mačka na rozpálenej plechovej streche (1958) s Paulom Newmanom. A nedovŕšila ani tridsiatku, keď získala svojho prvého Oscara za snímku BUtterfield 8. Tohto úspechu sa dočkala žena, ktorá podľa vlastných slov nikdy nenavštevovala lekcie herectva a učila sa pozorovaním. „Čoskoro som zistila, že nedokážem hrať ako bábka a že najlepšiu robotu robím, keď nie som tlačená, ale sprevádzaná“ uviedla Taylorová.

A čo o nej hovorili samotní režiséri? „Nikdy som ju nevidel urobiť tri veci: klamať, byť k niekomu protivná a prísť načas,“ vyhlásil Mike Nichols, ktorý s Taylorovou nakrútil film Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (1966) a zaň herečka získala svojho druhého Oscara. Účinkovala v ňom po boku Richarda Burtona, za ktorého bola dva razy vydatá (celkovo bola vydatá osemkrát). S Burtonom sa zoznámili už pri projekte Kleopatra (1963), v ktorom Taylorová stvárnila egyptskú kráľovnú a zaplatili jej za to rekordných milión dolárov.

Získala slávu, ale prišli aj ťažké obdobia, keď zápasila s alkoholom, prejedaním sa, chorobami, osamelosťou. Sama sa však angažovala v pomoci druhým, najmä v boji proti AIDS. A skôr či neskôr sa isto dočkáme filmu, ktorý bude hovoriť o jej živote. Veď už teraz vychádzajú správy, že pre snímku o búrlivom vzťahu Taylorovej a Burtona sa na úlohu legendárnej herečky pripravuje Lindsay Lohanová. Tvorcovia sa však budú musieť potrápiť, aby z Liz neurobili iba plochú karikatúru. Sám Burton totiž o Taylorovej povedal, že ju nemiluje pre jej telesnú príťažlivosť, ale preto, že má tajomného ducha. „Je ako báseň,“ vyhlásil.

Herečka Elizabeth Taylor.
Herečka Elizabeth Taylor si charitatívnu akciu...
+17V roku 1993 sa na odovzdávaní cien American...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba