Herecké hviezdy zase nazerajú do zákulisia politiky

V slovenských kinách sa ledva zohriala Železná lady a už je tu Deň zrady. Čo to znamená? Že k jednému filmu o vplyvnej političke sa pridáva nový titul z prostredia vysokej politiky. No kým Železná lady je príbehom bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, Deň zrady nazerá do zákulisia amerických prezidentských volieb cez fiktívne postavy. Je tu však ešte Sarah Palinová a tá vymyslená nie je. O jej úlohe v prezidentskej kampani republikánskeho kandidáta Johna McCaina vypovedá film Game Change. Projekt HBO, ktorý mal televíznu premiéru minulú sobotu. A diváci boli zvedaví.

15.03.2012 12:29
Julianne Moorová hrá vo filme Game Change... Foto:
Julianne Moorová hrá vo filme Game Change postavu Sarah Palinovej a Ed Harris stvárňuje Johna McCaina.
debata

Zvedavosť je na mieste, veď Palinová mala veľa prívržencov a zároveň sa množstvo ľudí bavilo na jej „prešľapoch“ či na tom, ako si z nej strieľala komička Tina Feyová. Guvernérku štátu Aljaška, ktorú McCainov tím povolal, aby do jeho kampane vniesla novú energiu, hrá Julianne Moorová. Tá pripomenula, že celá misia, ktorej sa film venuje, bola zorganizovaná narýchlo a postupne sa začali vynárať Palinovej nedostatky.

Hovoria pravdu?
Podľa Moorovej stojí Game Change na dôkladnom bádaní a overených informáciách. Film vychádza z knižnej predlohy, ktorú napísali novinári John Heilemann a Mark Halperin a po nich si ešte vlastný prieskum témy urobil scenárista Danny Strong. Prečo sa do toho vlastne púšťali? Aby ponúkli atraktívny a podložený náhľad na to, ako to chodí vo vysokej politike za zatvorenými dverami. „Počas kampane v roku 2008 som začal premýšľať, ako vlastne vybrali Palinovú. Čí to bol nápad? Ten proces rozhodovania ma vždy fascinoval. Vycítil som, že v reálnom živote sa vyvinulo čosi ako shakespearovská dráma. Čo sa v skutočnosti dialo v zákulisí?“ cituje stránka hbo.com režiséra filmu Jaya Roacha.

Takýto projekt si zákonite koleduje o vyhrotené reakcie. Samotná Sarah Palinová zavrhovala film už pred jeho premiérou. A ani zďaleka nebola jediná. „Všetci vieme, že Palinová predáva a v dramatizácii predáva ešte viac. Je to choré,“ skritizovala snímku Game Change bývalá hovorkyňa političky Meg Stapletonová. Bez toho, aby ju videla.

Zaujímavá je však reakcia Steva Schmidta, ktorý bol hlavným stratégom McCainovej kampane a vo filme ho stvárňuje Woody Harrelson. „Desať týždňov kampane je zhustených do dvoch hodín filmu. Ale je to príbeh toho, čo sa naozaj stalo. O kampani hovorí pravdu,“ cituje Schmidta webová stránka latimes.com. K jeho slovám sa pridala aj ďalšia členka McCainovho tímu Nicolle Wallaceová, ktorá uviedla, že film je vierohodný a vystihuje atmosféru kampane.

Recenzenti hodnotia Game Change zväčša priaznivo a diváci z neho urobili najsledovanejší film z produkcie HBO od roku 2004. V sobotňajšej premiére si ho pozrelo asi 2,1 milióna ľudí a počas opakovaných víkendových vysielaní sa pridali ďalší, takže celková sledovanosť sa vyšplhala na 3,6 milióna divákov. Pravdepodobne v septembri sa titul dostane aj na obrazovky HBO v Slovenskej a Českej republike.

Deň zrady nešetrí nikoho
Zákulisím vysokej politiky sa zaoberá aj George Clooney vo filme Deň zrady. Hrá však demokratického kandidáta v prezidentských primárkach. A fiktívneho. Volá sa Mike Morris. Snímka je však inšpirovaná hrou Beaua Willimona, ktorý sa na niekoľkých politických kampaniach podieľal a o svojich postavách tvrdí, že sú fiktívnou zmesou stoviek ľudí, ktoré stretol. „Všetko, čo sa v hre objavuje – a v istom ohľade aj vo filme – a súvisí to s porušovaním zákonov, manipuláciou s demokratickými postupmi, hrami v pozadí, intrigami, to všetko je pravdivé,“ povedal Willimon. „Je desivé, nakoľko sú politici schopní manipulovať s dianím, aby mohli dosiahnuť na najvyšší úrad v krajine. Hranie podľa pravidiel vás prezidentom nezvolí,“ cituje ho distribučný materiál k snímke Deň zrady.

Na scenári filmu sa podieľal aj Clooney, ktorý sa zároveň ujal réžie. V centre príbehu stojí mladý tlačový hovorca Stephen Meyers (hrá ho Ryan Gosling), ktorý pracuje pre guvernéra Morrisa. Cez Meyersa sa ukazuje, že vo vysokej politike sa často hrá špinavo.
Clooney tvrdí, že ak je Deň zrady politický film, tak sa nesnaží presadzovať nejakú konkrétnu ideológiu. „Ak ste demokrat, potom vám bude asi vyhovovať najmä začiatok filmu, ak ste republikán, tak zase koniec. Náš film stojí na rozhraní a nešetrí nikoho,“ uviedol Clooney.

Keď sa pýta Clooney
Nakrúcanie Dňa zrady sa odkladalo, pretože v roku 2008, keď už mali tvorcovia za sebou dlhú prácu na scenári, zvíťazil v prezidentských voľbách Barack Obama. Podľa Clooneyho zavládla v krajine príliš optimistická nálada, do ktorej sa taký cynický film nehodil. A aké otázky publiku dáva? „Chceme, aby každý kandidát bol krásny a nablýskaný? Naozaj plánujeme svojich zástupcov voliť práve takto?“ pýta sa George Clooney. A dodáva: „Z môjho pohľadu ide o akúsi našu hromadnú obžalobu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba