Michael York hviezdil v Kabarete a v Mušketieroch, už má 70-tku

Britskému filmovému hercovi Michaelovi Yorkovi svetovú popularitu zabezpečila postava študenta Briana Robertsa vo filmovej verzii muzikálu Kabaret. Vtedy modrooký mladík Michael York sa dožíva v utorok 70 rokov. Narodil sa 27. marca 1942 v britskom Fulmeri.

27.03.2012 11:00
Michael York v seriáli Štyri ročné obdobia Foto:
Michael York v seriáli Štyri ročné obdobia
debata

Herec s výzorom pravého anglického džentlmena absolvoval v roku 1964 štúdium v Oxforde. Ako študent bol členom Oxfordskej univerzitnej dramatickej spoločnosti, hral v Shakespearových drámach. V roku 1967 debutoval vo filme Skrotenie zlej ženy režiséra Franca Zeffirelliho, ktorý ho obsadil aj do úspešne spracovanej tragédie Rómeo a Júlia (1968). Michael York zažiaril v úlohe naivného britského študenta Briana Robertsa vo filmovej verzii muzikálu Kabaret (1972), kde hral po boku známej hereckej hviezdy Lizy Minelliovej. Kabaret je aj dnes aktuálnym príbehom mileneckého páru na pozadí hospodárskej krízy a nástupu fašizmu v Nemecku v tridsiatych rokov 20. storočia.

Michaela Yorka sme mohli vidieť v postavách typických Angličanov v televíznom seriáli Sága rodu Forsytovcov (1967) a v kriminálke Vražda v Orient exprese (1974). Na svojich divákov zapôsobil aj ako štvrtý mušketier d´Artagnan vo filme Traja mušketieri (1973) a Traja mušketieri II (1974). Nahovoril okolo 90 audio kníh a jeho hlas sprevádza poslucháčov rôznych dokumentov na CD nosičoch.

York je aj autorom autobiografických kníh Travelling Player (Potulný herec, 1991) a Accidentally on Purpose (Náhodou naschvál, 1992).

Od 1968 je ženatý s americkou fotoreportérkou a spisovateľkou Patríciou McCallumovou.

Britský herec Michael York nakrúcal aj na Slovensku, účinkoval v televíznom filme Rošáda (1991). V psychologicko-kriminálnej satire podľa poviedky Ladislava Mňačka stvárnil hlavnú úlohu, elegantného zloducha obchodujúceho so zbraňami. V roku 2002 bol hlavnou hviezdou slávnostného ceremoniálu na českom filmovom festivale v Karlových Varoch.

debata chyba