Flintstonovci sa vracajú. V novom seriáli

Jaba-daba-dú! Známy pokrik z animovaného seriálu Flintstonovci by mal opäť zaznieť z televíznych obrazoviek. Americká spoločnosť Fox sa totiž rozhodla, že obľúbené postavičky z kamennej doby prinavráti k životu. Prvé časti nového seriálu Bedrock, ktorý nadviaže na legendárnych Flintstonovcov, by mali vysielať už v tomto roku.

05.05.2021 11:00
Flintstonovci 1 Foto:
Prvé časti nového seriálu Bedrock, ktorý nadviaže na legendárnych Flintstonovcov, by mali vysielať už v tomto roku.
debata

„Som skutočne nadšená, že konečne oznamujem túto novinu. Bola to jaba-daba radosť písať a neviem sa dočkať, keď sa o to podelím so svetom,“ ohlásila na sociálnej sieti skúsená autorka Lindsay Kernsová, ktorej zverili prípravu scenára.

Ako pripomenul Michael Thorn, šéf zábavy v televíznej spoločnosti Fox, Flintstonovci tu boli dávno pred tým, ako sa objavili ďalšie kreslené seriály Simpsonovci či Griffinovci. Mali obrovský vplyv na celú animovanú tvorbu a „nápad prispôsobiť ich dnešnému publiku je výzvou“.

Možno práve z úcty k pôvodnému seriálu, od ktorého skončenia uplynulo už 55 rokov, autori svoj výtvor pomenovali inak – podľa fiktívneho mesta, kde Flintstonovci žijú. Ani tam sa však čas nezastavil.

Tvorcovia dej posunuli o 20 rokov dopredu. Zatiaľ čo sa hlavný hrdina Fred Flintstone poberá do dôchodku, jeho dcéra Pebbles je už dospelá a začína si budovať vlastnú kariéru. Do života Bedrocku zasiahne i neúprosná evolúcia. Kamene už vyšli z módy – nastupuje oslnivá bronzová doba…

O oživenie Flintstonovcov sa podľa amerických médií zaslúžila najmä hollywoodska herečka Elizabeth Banksová.

Kontúry nového seriálu začala pripravovať už v roku 2019 spolu so spoločnosťou Warner Bros., ktorá sa postará o animáciu. Banksová v projekte vystupuje ako producentka a zároveň prepožičia hlas postave Pebbles.

Hoci štúdio dosiaľ hovorí len o návrate Freda Flintstonea a jeho dcéry, predpokladá sa, že chýbať nebudú ani ďalší starí hrdinovia: Flintstoneova manželka Wilma, ich domáce zvieratká Dino a šabľozubý tiger či susedia Barney a Betty Rubbleovci so synom Bamm-Bammom.

Zaujímavé bude sledovať, či sa tvorcovia nejako vyrovnajú s animovaným filmom Flintstonovci: Svadba v Bedrocku z roku 1993, kde sa Pebbles vydala za Bamm-Bamma a spolu odišli do Hollyrocku, prehistorickej verzie Hollywoodu.

Či sa projekt podarí spracovať tak, aby bol príťažlivý pre súčasníkov, je zatiaľ otázne. Televízna spoločnosť Fox má však veľké očakávania, a aby divákov na novinku pripravila, na svojom streamovacom kanáli už začala vysielať celý seriál Flintstonovci, ktorý má celkovo 166 častí.

Originálne dielo vzniklo pred vyše 60 rokmi v animovacom štúdiu spoločnosti Hanna-Barbera, kde sa zrodili aj legendárne postavičky Tom a Jerry. Pôvodným zámerom bolo vytvoriť zábavný kreslený seriál pre dospelých, ktorý by zobrazoval všedné príhody dvoch susedských párov.

Mal sa odohrávať vo vtedajšej Amerike, no autori neskôr prišli s nápadom preniesť ho do praveku. Vtip spočíval v tom, že hrdinovia síce žili v kamennej dobe, ale inak stelesňovali typické americké rodiny 60. rokov.

Chodili napríklad do práce, do baru alebo na bowling. Využívali aj podobné výdobytky ako ľudia 20. storočia – doma mali akýsi predpotopný televízor, gramofón, fotoaparát, vysávač i klimatizáciu – všetko vyrobené z kameňa, zo zvieracích koží alebo z dreva. A auto, na ktorom Fred Flintstone tak hrdo jazdil, si poháňal sám nohami.

Americká televízia ABC seriál vysielala v rokoch 1960 až 1966 a zaznamenal hneď niekoľko prvenstiev. Nezvyčajný bol už polhodinovou dĺžkou epizód, čo bola veľká zmena, keďže predtým trvali iba niekoľko minút.

Bol to tiež prvý kreslený seriál uvádzaný v hlavnom vysielacom čase a prvý, ktorý nominovali na cenu Emmy. Až do nástupu Simpsonovcov, ktorí sa vysielajú už 32 rokov, boli Flintstonovci aj komerčne najúspešnejším a najdlhšie uvádzaným animovaným seriálom v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Elizabeth Banks #animovaný seriál #Flintstonovci