Režisér filmu Avatar chce spolupracovať s Čínou

Hollywoodske filmové štúdiá, producenti a tvorcovia sa čoraz viac zaujímajú o Čínu. Tamojší trh má totiž obrovský potenciál a tržby kín každým rokom stúpajú, kým v Amerike došlo k stagnácii až poklesu návštevnosti i tržieb.

26.04.2012 07:00
James Cameron Foto:
James Cameron
debata

Len nedávno médiá oznámili, že tretia časť blockbusteru Iron Man vznikne v čínskej koprodukcii. Teraz o možnej spolupráci uvažuje aj James Cameron. Režisér filmov Avatar a Titanic, ktoré v Číne zaznamenali veľký úspech. Prvý z nich tam zarobil 210 miliónov dolárov a Titanic 3D, ktorý sa do kín dostal tento mesiac, vytvoril čínsky rekord, keď tam počas prvých šiestich dní distribúcie utŕžil 67 miliónov dolárov. Darilo sa mu dokonca lepšie ako v severoamerických kinách.

Užšia spolupráca medzi Spojenými štátmi a Čínou by mohla priniesť výhody pre obe krajiny. Veď v roku 2010 tvorili príjmy z hollywoodskych filmov viac ako 40 percent z celkových tržieb čínskych kín. A vo februári vyšli správy, že sa krajinám podarilo dosiahnuť novú dohodu. Teda, že Čína zľaví svoje kvóty na dovoz zahraničných filmov a k 20 titulom ročne pribudne ďalších štrnásť snímok vo formáte 3D a IMAX. Zahraničné filmové štúdiá by tiež mohli dostávať vyššie podiely z výnosov v čínskych kinách.

Cameron zvažuje
James Cameron uplynulú nedeľu v Pekingu uviedol, že sa obzerá po možnostiach koprodukcie s Čínou, musí si však dobre zvážiť otázky schvaľovania scenárov, cenzúry a ďalších reštrikcií. „Podľa mňa nie sú nevyhnutné žiadne obmedzenia, ktoré si nevyžaduje samotný trh. Veď Číňania dajú jasne najavo, za čo si chcú zaplatiť, teda čo chcú vidieť,“ cituje režiséra agentúra Reuters.

Cameron sa teraz plne venuje projektu Avatar, ktorý chce rozvinúť v ďalších pokračovaniach. A nie je vylúčené, že aj s prispením Číny. „Chystám Avatar 2, Avatar 3, možno aj štvorku. V prostredí Avatara môžem vyrozprávať všetko, čo potrebujem a čo je nutné povedať o stave súčasného sveta aj o tom, čo by sme s tým mali robiť,“ uvádza tvorcove slová webová stránka economist.com.

Preslávený režisér sa v Pekingu zúčastnil aj na filmovom festivale a vyhlásil, že jeho spoločnosť sa zrejme bude podieľať na vzniku výpravnej čínskej 3D snímky The Art of War. Rokuje o výpomoci, ktorá by zaručila kvalitu technického vyhotovenia projektu. „Zatiaľ sme tu ešte nedospeli k potvrdeným dohodám, ale sme nadšení z možnosti spolupracovať s čínskymi spoločnosťami, najmä keď čínsky trh zaznamenal takú obrovskú expanziu,“ cituje Camerona stránka chinadaily.com.cn.

Lákavý trh
V Číne sa už dlhšie hovorí o výraznom náraste diváckeho dopytu po filmoch, preto v krajine každý rok pribúda množstvo kín vrátane tých, ktoré umožňujú 3D projekcie. Tento rok by sa podľa economist.com mohla stať Čína druhým najväčším filmovým trhom mimo severoamerického teritória. Vlani tam totiž tržby narástli až o 30 percent v porovnaní s rokom 2010, keď boli zase tržby vyššie o 60 percent ako v roku 2009. A viacerí pripomínajú, že je len otázkou času, kedy bude Čína súperiť o celkové prvenstvo s Amerikou.

Iron Man 3 sa bude nakrúcať tento rok v koprodukcii Marvel Studios, štúdia Walt Disney a čínskeho partnera DMG Entertainment. Do príbehu sa pritom majú dostať aj čínske motívy. Medzi ďalšími známymi spoločnosťami, ktoré sa snažia uplatniť na tamojšom trhu, je napríklad DreamWorks (stojí za animovanými hitmi ako Kung Fu Panda či Shrek). Štúdio DreamWorks založilo s tromi čínskymi spoločnosťami firmu Oriental DreamWorks, ktorá má vyrábať čínske animované aj hrané projekty pre tamojší i svetový trh. Niektorí odborníci však v tejto súvislosti upozorňujú, že si treba radšej počkať, ako sa spolupráca čínskej strany so zahraničím vyvinie a či sa v praxi naplnia predstavy o väčšej ústretovosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba