Recenzia: Okresní přebor - športom k smiechu

Najprv to bolo Odcházení a potom Dom. Tieto filmy prišli do kín ešte vlani. A tento rok sa k nim pridal Alois Nebel. Vo všetkých si pritom zahral český herec Miroslav Krobot. Takže ho bolo v poslednom čase dosť vidieť. Čo je dobre, lebo Krobot je zaujímavý.

29.04.2012 15:00
Miroslav Krobot stvárňuje v komédii Okresní... Foto:
Miroslav Krobot stvárňuje v komédii Okresní přebor prísneho futbalového trénera Pepika Hnátka, Jan Hartl zase jeho kamaráta, ktorý mu vybavuje operáciu srdca.
debata

Navyše v Dome i Aloisovi Nebelovi sa jeho herectvo prepojilo so zaujímavými úlohami. V oboch prípadoch bol síce mĺkvy, ale pre režisérku Zuzanu Liovú vytvoril presný charakter otca v konflikte so svojimi dcérami. A jeho Nebel – osamelý a unavený pozorovateľ, okolo ktorého sa prevaľujú ťažké časy, výborne zapadá do celkovej atmosféry filmu.

Krobotova novinka má názov Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka. Tentoraz však ide o komédiu. Podľa viacerých českých médií dokonca o jednu z najlepších.

Cvičí so všetkými
Dom síce nebol komédiou, ale niektoré povahové črty postavy, ktorú v ňom stvárnil Miroslav Krobot, charakterizujú aj jeho Josefa Hnátka. Je to tvrdohlavec, s ktorým nie je jednoduché vychádzať, zvlášť ak sa človek nepodriadi jeho predstavám. Vľúdnych slov sa od neho len tak niekto nedočká. Pepik je tréner futbalového mužstva Slavoj Houslice. Vedie ho pevnou rukou a jeho zverenci sa ho obávajú. Pre Hnátka je však ten malý svet okolo miestneho ihriska všetkým. Svoj tím chce dotiahnuť do vyššej súťaže a jeho snahu nezastavia ani ťažké zdravotné problémy.

No a tréner je obklopený farbistými figúrkami. Medzi hráčmi je dvojica, ktorá v kartách prehrá aj gate, Kužela sa cíti byť nedocenený, kapitán mužstva Luňák je vtieravý „bonzák“ túžiaci po trénerskom poste a vo vedení klubu je chlapík, ktorý mal kedysi pletky s Hnátkovou ženou. Tí všetci sa najčastejšie stretávajú na futbalovom ihrisku a v krčme, kde sa spoločne opíjajú, klebetia, nadávajú a kujú pikle. Väčšinou sa to všetko týka Hnátka, ktorý tiež fajčí, aj si vypije, ale nie v kamarátskom objatí so svojimi zverencami. Pepik je prosto samostatný svet.

Od seriálu k filmu
Okresní přebor existoval už pred filmom v podobe televízneho seriálu. Aj v ňom sa síce hovorilo o Hnátkovi, ale už len cez spomienky. Scenárista a režisér Jan Prušinovský sa ho teda rozhodol dôkladnejšie predstaviť. A napokon ho predstavil aj nepredstavil zároveň. Naznačil jeho náturu, využil tú očividnú odlišnosť od ostatných pre pobavenie publika a v spolupráci s (opäť výnimočným) Miroslavom Krobotom sa mu podarilo vytvoriť viacero vtipných situácií. No Krobotov hrdina funguje akoby v jednom móde a tvorcovia divákom neposkytujú veľa priestoru na to, aby sa na neho mohli pozrieť aj z iných uhlov. Pepik Hnátek, to je jednoducho starý uzavretý tvrdohlavec, ktorý pre svoju futbalovú dušu vystrája bizarné kúsky.

Tvorcovia sa podarene pohrávajú s črtami vidieckeho prostredia a jeho obyvateľov. Navyše je tu sympaticky stmelená partia hercov, ktorí na seba veľmi dobre reagujú a dokážu súznieť s daným prostredím. Napriek tomu sa zdá, že na celovečerný film to nevystačí. Že Okresní přebor je súbor viac či menej úsmevných epizód a situácií, ale bez niečoho, čo by zvlášť vyznelo. Postava Hnátka je síce nápadným ťahúňom, ale možno by bolo pre film prospešné práve to, keby bola rozsiahlejšie portrétovaná.

Česká komédia desaťročia?
Pred projekciou snímky Okresní přebor premietli trailer k českej komédii Marie Poledňákovej Líbáš jako ďábel. Netreba predbiehať, keď Poledňáková ešte neodkryla všetky karty, ale v porovnaní s krátkym zostrihom „vtipných“ situácií z jej novinky sa Okresní přebor ukazoval v oveľa lepšej forme. A hoci je označenie „najlepšia česká komédia desaťročia“ nafúknuté, tých nevydarenejších existuje naozaj veľa.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka / ČR 2012 / scenár a réžia: Jan Prušinovský / hrajú: Miroslav Krobot, Ondřej Vetchý, Luděk Sobota, David Novotný a iní / slovenská kinopremiéra: 26. apríla

debata chyba